Борисов: Политик трудно ще приеме мигранти, ако ще да му дават милиарди

OFFNews 22 юни 2018 в 13:23 6093 1

"Трудно можем да ги интегрираме, трудно можем да ги приемем. Затова решенията, които предлагам са и в полза на България, решават и проблемите на другите държави". Така премиерът Бойко Борисов обобщи позицията си по повод мигрантите.

Той отиде извънредно в парламента, за да отговори на лидера на БСП Корнелия Нинова дали страната ни ще приема бежанци срещу пари. "Помним какво се случи в Харманли, какво се случваше в "Овча купел" и надали има политик, който може да каже: дайте ни 1000, 2000, 3000 души, пък ако ще и милиарди да дават за тях", каза той.

Той успя да обвърже поредното бягство на затворник с темата за мигрантите."Имаме случаи 20-40 пъти един и същи човек да минава сръбската граница и да го връшат. Трябва да се изградят затвори, но те и от затворите бягат от време на време. И по времето на социализнам бягаха затворници", каза премиерът.

Борисов обяви, че позицията, която ще представи на срещата на върха на 28 юни, ще бъде за незабавно спиране на миграционната вълна, гарантиране на сигурността на външнните граници на ЕС, създаване на центрове за бежанци извън Европа, а тези, които вече съществуват в общността - да бъдат от затворен тип. "Защитавам тезата и ще настоявам да се приеме незабавно решение за затваряне на външните граници на ЕС и да се допускат само лица, бягащи от война", обясни той.

Според премиера страната ни има проблеми с границата с Гърция, а не с тази с Турция. "Сега сме подготвили справка и в неделя ще я дам на колегата Ципрас, защото на нашите термокамери се виждат бежанци по 30-40 човека, влизат в някоя ферма в Гърция, обаждат се нашите граничари на техните. Виждаме как отиват на проверка, проверяват, връщат се и казват, че няма нищо", заяви Борисов и подчерта, че Гърция получава огромни пари от ЕС.

"Да не мислите, че ми е най-приятно да говоря с Ердоган", каза още той.

Преди да си тръгне Борисов се обърна към Нинова с думите: "С удоволствие ще идвам всеки път, само да не ме викате така истерично да се явя незабавно. Извикайте ме нормално".

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пък обяви, че лично щяла да го вика любезно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови