Борисов: Разтревожени сме от Похода на надеждата, организиран в лагерите в Турция

OFFNews 02 май 2019 в 14:09 6430 2

Бойко Борисов

Разтревожени сме от подготовката на така наречения "поход на надеждата", който се организира в лагерите в Турция, коментира премиерът Борисов днес на кръгла маса на тема "Защита на външната граница на ЕС и миграционни политики на Република България".

Той добави, че тъй като през България не е лесно да се премине, в момента над 30 хил. души сe организират да тръгнат по Балканския път - през Гърция, Македония, Сърбия, Хърватия, Австрия и Германия. Според него става въпрос за силна организация и ако тръгнат жени и деца и с тях се атакуват границите, може да възникне голям проблем. „Такава организация тече“, поясни Борисов.

Кръглата маса бе организирана от МВР и фондация "Ханс Зайдел". Не нея присъства и премиерът на Бавария Маркус Зьодер.

"България трябва да получи повече финансиране от Брюксел за защита на границата", каза Зьодер по време на събитието.

Българският премиер добави, че само за 2018 г. 133-ма души са осъдени за каналджийство, а за първите три месеца на 2019-а осъдените са 30. "От 6904 нарушения на турската граница сме задържали сме 761 лица, а 5492 лица самостоятелно са се завърнали във вътрешността на Република Турция, след като са установили наличието на български патрули по линията на границата", отчете министър-председателят. Той допълни, че заловените по границата каналджии вероятно са над 100, а освен това страната ни е върнала със самолет хиляди афганистанци, преминали нелегално у нас. "Сиреч, едновременно с охраната, правораздавателните институции в България работят изключително добре и бързо по тази тема", каза Борисов. "По границата с Гърция имаме съществени проблеми. Там нямаме заграждения и като шенгенска граница тя е дълга над 800 км", допълни премиерът. По думите му политическата воля, споразумението с трети страни и помощта от ЕС са трите мерки, които гарантират сигурност на външните граници.

В момента миграционната обстановка е спокойна и предвидима, българските власти напълно контролират ситуацията по границата, коментира на свой ред вътрешният министър Младен Маринов.

Не се забелязва рязко увеличение на миграционния натиск, каза и главен комисар Светлан Кичиков, директор на ГД „Гранична полиция“.

В момента се изгражда трети етап от интегрираната система за гранично наблюдение по българо-турската граница. Системата включва 11 стационарни поста за техническо наблюдение, 9 мобилни поста за техническо наблюдение и периметорни сигнални охранителни системи, обяви Кичиков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови