Борисов: САЩ са сред водещите външнотърговски партньори на България

Премиерът разговаря със секретаря по търговията на САЩ Уилбър Рос

OFFNews
09 юни 2020 в 19:31 | 1950 |2

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор със секретаря по търговията на САЩ Уилбър Рос, съобщиха тази вечер от правителствената пресслужба.

Министър-председателят е изразил увереност, че "като съюзници и стратегически партньори, България и САЩ ще продължат и занапред да надграждат взаимодействието си, както на широка двустранна основа, така и в рамките на НАТО и сътрудничеството ЕС-САЩ."

Борисов е изтъкнал, че САЩ са сред водещите външнотърговски партньори на България.

Той е акцентирал и върху сътрудничеството в енергийната сфера - "водещ приоритет за българското правителство е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ."

През 2019 г. Българя реализира за първи път доставки на втечнен природен газ за българския пазар - общо 500 млн. куб. метра, в това число и от САЩ на конкурентни цени.

Премиерът е отбелязал напредъка по изграждането на интерконектора Гърция-България, който ще осигури възможност целият регион да получава алтернативни доставки на природен газ от различни източници, в това число от Каспийския регион. В момента строителството върви с усилени темпове, като разчистеното трасе на българска територия е над 50 км., а на гръцка - над 15 км.

Очаква се до две седмици гръцката компания АВАКС да докара в България и машина за автоматични заварки, с което значително ще се увеличи скоростта по изграждането на интерконектора. Производството и доставката на тръби също се извършва ритмично и над 70 км. от тръбите са доставени и се складират в три бази в България.

Борисов е обърнал внимание, че в пълна синергия с интерконектора е проектът за изграждане на терминала за втечнен газ до Александруполис.

В началото на настоящата година „Булгартрансгаз“ ЕАД сключи предварителен договор за закупуване на 20% дял от проектната компания, която ще изгражда терминала. Борисов е на мнение, че "така страната ни има реално участие в реализирането на проекта и принос за възможността втечнен природен газ да бъде доставян от различни източници, включително от САЩ, Катар, Израел и др."

Според премиера за важността на проекта е показателно и това, че "Булгаргаз" вече е резервирал количества природен газ за период от десет години. 

Препоръчани материали
zuljin

Рейтинг : 5591

10.06 2020 в 00:52 2
+ 0
- 0
Защо ли не сещам за държава, на която партньорството със САЩ е донесла нещо добро?!?
ОСЦИЛОКОКЦИНУМ

Рейтинг : -684

09.06 2020 в 20:49 1
+ 1
- 0
Малоумен маркочодържател.
Ти си срам за България бе лайно миризливо.