Борисов: Според световните кредитни агенции България се характеризира със стабилни показатели, нищо общо с глупостите за дългове

OFFNews 31 август 2019 в 12:47 9194 2

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов присъства на 12-ия Летен университет във Варна на младежката организация на партията, на който участват над 250 младежи.

Събитието преминава под наслов #ЩеБъде, а негови организатори са Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“, Младежи ГЕРБ и Фондация „Ханс Зайдел“.

"През септември имаме два много важни избора. Движим се много добре. Преди няколко дена излезе кредитният рейтинг на България от "Фич", както и от "Мудис". Глобални кредитни агенции, които след като излязат със своите становища, ги чете целия свят и се ориентира. На тези агенции не можеш да им кажеш какво да напишат", каза премиерът.

Премиерът Борисов прочете и подробности от докладите на кредитните агенции.

"Нищо общо с глупостите, които говорят за дългове и т.н. "Благонадеждна политика за постепенно присъединяване към Еврозоната и перспектива за устойчив растеж". Т.е., счита се, че това, което прави управляващата коалиция, допринася за устойчивия растеж. Стабилни банки, а не състояние, в което се налага държавата да се намесва - както стана по време на управлението на БСП. Когато чета тези неща, аз съм спокоен. Когато новоизбраният председател на ЕК идва у нас и първите й думи са за борбата с контрабандата, за растежа, аз съм спокоен. И ще видите, че ще имаме в пъти повече пари - точно това, което отговаря на нашите приоритети", заяви Борисов.

Премиерът цитира оптимистичните перспективи, набелязани от агенциите.

"Агенцията отбелязва, че България се характеризира със стабилни показатели. Но тази стабилност сякаш медиите не я отчитат. Но ето какво казват експертите от "Фич" - очакват страната да продължи да реализира излишъци. Тук пишат разни идиотщини - "страната ще задлъжнее за следващите млади поколения", от "Фич" ни казват точно обратното", коментира премиерът.

"Банковият сектор остава стабилен. Какъв беше при управлението на БСП и ДПС? Какво стана с КТБ? Забравиха ли пенсиите, когато бяха по 3-4 долара на месец? През последните години, това може би и в отговор на президента, България се характеризира с нарастващи бюджетни излишъци при положение, че плащаме 2 милиарда и 400 милиона, за да сме действително държава в НАТО и действително да имаме изтребителна авиация. Още има от „Фич“, но това беше само преди пет-шест дена – вече това е стара информация. Хубава. За техен ужас - на нашите противници, нощес, понеже в Америка излиза късно, излезе „Мудис“, които пък имат нахалството да повишат перспективата, което е още по-лошо, повишават перспективата на положителна. Какво си позволяват тези прогерберски световни кредитни агенции да говорят?“, запита иронично министър-председателят. „Агенцията акцентира върху подобряващите се фискални показатели и провеждащата се последователна и благоразумна политика. Все едно с „Фич“ са си преписвали работата. Аз не знам как става“, пошегува се Борисов.

Той отбеляза, че разумното икономическо планиране е трудно след "паднали банкови системи, разбойнически приватизации, грабеж".

"Преди една седмица, защото плахитме до този момент над 3 милиарда за реакторите на "Белене", понеже има много спекулации по тази тема, истината е, че с добрата воля на руската компания се удължи животът на V и VI реактор на "Козлодуй" с 10-15 години. Успяхме с изключителна дипломация, с толкова много усилия. Защото този проект има смисъл, ако бъде конструиран правилно. Защото когато падне експлоатацията на V и VI реактор, трябва да заменим мощностите. Така е сглобен проектът, че да бъде не само конкурентоспособен, а и приемлив," подчерта премиерът.

"Така че - оценката за нашето управление се дава ясно и безпристрастно от световните финансови агенции. Видими са нещата, които се правят. Да, може някъде да допуснем грешки и тези, които са сгрешили, ги отстраняваме. Дори най-важните хора за партията, символите за партията. Не че не ми е криво, но само това е начинът да се върви напред", заяви Борисов.

Той отбеляза, че през следващата година ще бъдат вдигнати доходите с 10%.

Цитирайки оценката на "Фич", Борисов отбеляза, че агенцията е отчела положителните иновации при строителството на автомагистралите "Хемус" и "Струма": "Нали като минавате, виждате как се строи? И се строи здраво! Догодина като минете по "Хемус" трябва да няма и метър, по който да се строи", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови