Борисов: Всички държави да сложат КПП по границите си, а тези в центъра на Европа да помагат финансово

Първите големи преговори по новия бюджет на ЕС започнаха в НДК

Мая Младенова 08 юни 2018 в 10:16 7127 0

Снимка Българско европредседателство

Бойко Борисов и Томислав Дончев

Първата голяма дискусия на държавите членки по новата многогодишна финансиова рамка на ЕС (МФР) се провежда днес в НДК в рамките на българското председателство.

Модератор на форума на високо ниво е вицепремиерът Томислав Дончев, а в началото на разговорите приветствие отправи премиерът Бойко Борисов.

"Средствата са важни, но също толкова важна е кройката на политиките, целите, по какви механизми тези средства отиват при хората", заяви преди старта Томислав Дончев. Той коментира и спорната тема за обвързването на европейските средства с върховенството на закона в страните членки:

Приемаме необходимостта от реформи в кохезионната политика. По отношение на въховенството на закона приемаме виждането на тези страни, които казват, че парите трябва да се харчат в адекватна правна среда. Това трябва да е базирано на много ясен, обективен критерий. Не е възможно да съществува механизъм, който се базира изцяло на субективизъм и на спонтанно виждане на някой политически ръководител или администратор. Предстоят преговори.

В речта си премиерът Борисов посочи, че политиката по сближаване е най-важната за свързаността на Европа, а кохезията и миграцията са темите, които най-често разделят държавите членки.

Той посочи, че всички големи инвестиционни проекти у нас, на обща стойност около 20 милиарда лева, са по европейски програми.

Борисов акцентира на географското положение на България като външна граница на ЕС и ролята ѝ в справянето с емигрантската криза. "Ние имаме нулев миграционен натиск и нашите споразумения с Турция работят перфектно", каза той. Според него държавите без външна граница трябва да са солидарни с тези в периферията и да помагат финансово. "Така, както България си е затворила границите и се минава през КПП (по външните за ЕС граници - б.р.), трябва да го направят и всички европейски държави. А тези, които са в центъра на Европа и нямат външни граници, да подпомогнат финансово", каза българският премиер пред делегатите. Това трябва да стане за определен период от време, докато свършат войните, после да се възстанови старият режим, а икономическите мигранти да бъдат пускани там, където съответните държави имат нужда или ги искат, смята той.

"С Жан-Клод Юнкер (председателят на Еврокомисията - б.а.), като си говорихме, му казах: "Кацни във Вашингтон и кажи, че си си забравил личната карта, да видим дали ще те пуснат." Гарантирам, че няма да го пуснат. А в Европа може да влезе всеки и не само му казваме "добре дошъл", а и започваме да се грижим за него. При това с разходи за десетки милиарди евро", каза Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови