Борисов: Заплаха има за всички страни в света

Георги А. Ангелов 09 януари 2020 в 13:41 2126 0

Снимка Прессекретариат на президента

Семейна снимка след заседанието на КСНС

Заплаха има за всички страни в света, когато има глобален конфликт, като този в Близкия изток. Това каза премиерът Бойко Борисов след като излезе след Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев. Според премиера би било безотговорно за всеки, който каже, че няма заплаха за България.

“В рамките на заседанието бе подчертано, че в съвременния глобализиран и взаимосвързан свят всеки акт на насилие и агресия има потенциал да предизвика последици с непредвидими характер и мащаб”, заяви президентът Румен Радев след заседанието.

„Обединихме се около общ текст – максимална бдителност, внимание. Най-важното е дипломацията да бъде водеща и да се търси траен мир в региона“, каза Борисов. Според него този КСНС е бил лесен, защото позициите и докладите са били приети с единодушие.

Мир и дипломация - това е нашият призив, обобщи изводите на съвета Борисов. КСНС беше свика от Румен Радев с тема "Потенциалните рискове и заплахи за националната сигурност в контекста на усложнената среда на сигурност в Близкия изток", след размяната на удари межди Иран и САЩ в Ирак. Дипломацията трябва да бъде водеща и да се търси траен мир в региона, каза още министър-председателят.

„МВР е взело мерки, отговарящи на ситуацията в момента. Обсъдили сме ситуацията и с партньорските служби”, заяви вътрешният министър Младен Маринов. Той не отговори конкретно на въпрос на OFFNews, каква точно е опасността за България.

„Общото ни мнение е, че конфликтът трябва да се реши по дипломатически път и деескалация на напрежението”, потвърди лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“КСНС изрази загриженост във връзка с развитието на ситуацията в Ирак и региона, като отчете необходимостта от спешна деескалация на напрежението и въздържане от употреба на сила. Участниците в Съвета се обединиха около позицията, че ескалация на кризата застрашава мира не само в регионален, но и в глобален мащаб. Съветът счита, че страните трябва да избягват всякакви действия, водещи към ескалация, като същевременно положат допълнителни усилия за провеждане на ефективен диалог и намиране на мирен изход от ситуацията с дипломатически средства, както и за запазване на постигнатите договорености по ядреното споразумение с Иран”, се казва още в приетото на съвета становище, прочетено от президента.

Ето препоръките към изпълнителната власт отправени от КСНС:

1. Да се поддържа национална позиция в контекста на усложнената среда на сигурност в Близкия изток с акцент върху необходимостта от деескалация на напрежението и разрешаване на кризата с използване на дипломатически средства. Позицията следва да бъде последователно отстоявана на всички нива в международен и съюзен формат.

2. Службите за сигурност да осъществяват постоянен мониторинг на ситуацията и да анализират всички процеси с потенциал за генериране на рискове и заплахи за националната сигурност.

3. Министерството на външните работи да поддържа капацитет за постоянен контакт с българските граждани, намиращи се в зоните на напрежение, като при необходимост актуализира разработените препоръки за гарантиране на тяхната сигурност.

4. Министерство на отбраната да предприеме необходимите мерки за осигуряване безопасността на българските военнослужещи, участващи в мисии и операции зад граница.

5. При промяна на обстановката да се предприемат допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови