Борисов чу Слави: Правителството фиксира партийната субсидия на 11 лв. за глас

OFFNews 27 май 2019 в 10:52 13851 0

Снимка Архив

Министерски съвет прие промени в закона за политическите партии, според които държавната субсидия за партиите се фиксира на 11 лева на глас. 

Субсидията на политическите партии у нас, получили над 1% подкрепа на парламентарни избори, изненадващо се оказа не 11 лева, а 13,23 лева. Това стана ясно от публикация на шоумена Слави Трифонов във фейсбук преди около седмица. Главният прокурор разпореди проверка дали са извършени нарушения на Закона за политическите партии при определяне на субсидиите за партиите за 2018 г. 

С решението на правителството, взето неприсъствено, се определят правила за формиране и разпределение на държавната субсидия, като се уреждат отношения във връзка с прилагането на закона в предходни години, съобщиха днес от правителството. 

Доразвива се уредбата, свързана с планиране на необходимите разходи за държавната субсидия, като се диференцират случаите, в които в рамките на бюджетната година правоимащите получават държавна субсидия за цяла календарна година или за по-кратък период. Също така се предвижда планираните по централния бюджет за съответната година разходи да бъдат индикативни.

При така  предложената законова уредба общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6,5 млн.лева.

Предложеният начин на изчисляване на общия размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции ще бъде отнесен за периода от 26.05.2016 г. до изплатената към 30.04.2019 г. и икономията за бюджета би възлязла на 18,6 млн. лева, уточняват от "Дондуков" 1. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови