Борисов и Ердоган заедно в Сараево, за по-силно сътрудничество и спиране на мигрантите

OFFNews 08 юли 2019 в 21:24 2289 0

Б.Борисов-Р.Ердоган, Сараево

Снимка пресцентър

Премиерът Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган се срещнаха в Сараево и обсъдиха задълбочаването на двустранното сътрудничество, както и приноса на Турция за овладяването на мигрантския поток по българската граница, съобщиха от пресслужбата на българския лидер.

“Мирът и диалогът са най-добрите дипломати“, е казал Борисов на Ердоган. Двамата са разговаряли в рамките на срещата на върха на държавните и правителствени ръководители в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Босна и Херцеговина.

По време на разговора Борисов е подчертал важността от устойчивото развитие на двустранното партньорство, което е част от българската външна политика. „Турция е непосредствен съсед на България, съюзник в НАТО и ключов партньор в областите миграция, борба с тероризма, енергийни доставки и сигурност, транспортни коридори, земеделие и животновъдство“, е казал Бойко Борисов. Българският министър-председател изтъкнал, че страната ни ще продължи да се води от принципите на добросъседство, взаимно уважение, равенство и ненамеса във вътрешните работи.

Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган дадоха висока оценка на активизирането на политическия и икономическия диалог между България и Турция, като подчертаха доброто развитие на областта на туризма, енергетиката и транспорта през последните години, се посочва още в съобщението.

„Оценяваме приноса на Турция по въпросите с миграцията и подкрепяме продължаването на добрите практики, включително прилагането на съвместната декларация между ЕС и Турция от 18 март 2016“, е заявил по време на срещата премиерът Борисов. Той е бил категоричен, че мирът и диалогът са най-доброто средство на дипломацията за всички държави в Европа. „Страните кандидатки за членство в ЕС, включително Турция, са наши непосредствени съседи и ние имаме интерес да изградим регион на стабилност, сигурност и просперитет, в които ценностите и принципите на ЕС са гарантирани“, е акцентирал още пред турския президент българският министър-председател.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови