Борисов иска социална пазарна икономика и пълна трудова заетост в България и ЕС

OFFNews 21 март 2018 в 20:17 5525 0

Снимка Министерство на труда и социалната политика

Aктивната работа по подобряване на икономическия растеж трябва да продължи, защото води до подобряване и на благосъстоянието на европейските граждани. Това означава наличие на високо конкурентна социална пазарна икономика, пълна трудова заетост и социален напредък.

Това подчерта министър-председателят Бойко Борисов на тристранната социална среща на върха по растеж и заетост в Брюксел. 

Във форума участваха още министърът на труда социалната политика Бисер Перток, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Участие взеха и председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев и президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров.

Българският премиер каза, че социалното измерение на Европейския съюз трябва да бъде засилено, а социалното сближаване - ускорено. Борисов уточни, че това е общата позиция на участниците в срещата, които по-рано обсъждаха основните предизвикателства за постигане на по-високи социални стандарти в Европа.

Министър-председателят заяви още, че Българското председателство на Съвета на ЕС ще продължи активно работата си по важните законодателни предложения в областта на заетостта и социалната политика.

"Целта ни е постигнем необходимия напредък. Готови сме да започнем своевременно и приоритетно анализа на новите инициативи на Европейската комисия", каза Борисов.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков посочи, че първостепенен приоритет е инвестирането в хората, започвайки още от ранното детско развитие. Затова е важно социалните разходи да достигат до тези, които най-много се нуждаят от тях, особено в регионите с високи социални неравенства.

В изказването си министър Петков заяви още, че политиките и мерките, насочени към преодоляване на безработицата, бедността и социалната изолация, трябва да бъдат все по-ефективни и отговарящи на нуждите на отделния човек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови