Борисов извънредно в парламента, Нинова го пита ще приема ли бежанци срещу пари

OFFNews 22 юни 2018 в 12:32 5438 0

Премиерът Бойко Борисов отиде извънредно в Народното събрание, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова заподозря, че България може да започне да приема бежанци срещу пари.

Борисов заяви - за пореден път в последните седмици, - че настоява за затваряне и гарантиране на външните граници, недопускане на икономически мигранти, ако някоя страна не ги иска. Той подкрепя и идеята на много от страните членки за създаване на центрове за бежанци извън ЕС, а вече съществуващите в Европа да бъдат само от затворен тип.

В началото на днешния парламентарен контрол Нинова прочете декларация, с която поиска Борисов да каже пред депутатите с каква позиция ще отиде на срещата на върха на 28 юни, където се очаква миграционният въпрос да бъде поставен. 

"Какви са възможностите за решение и как ще запазим националният интерес на България? Засега публично е оповестено едно решение да се подпишат двустранни споразумения с България, Гърция, а то е пари срещу приемане на мигранти. Това е въпросът на въпросите. С какво решение отива премиерът на България на тази среща? Има ли решение на Министерския съвет. Уважаеми коалиционни партньори, Вас някой пита ли Ви? Някой изобщо в залата знае ли г-н Борисов какво ще заяви на тази среща?", попита Нинова. 

Малко по-късно обаче премиерът подчерта, че на срещата на върха нищо няма да подписва.

Последва отговор от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който беше в залата, докато Корнелия Нинова говореше. Каракачанов отхвърли обвиненията на лидера на БСП.

След него думата взе и председателят на парламентарната група на "Обединените патриоти" Волен Сидеров. "Нинова, много се радвам, когато откривам свои последователи и ученици. Това означава, че школата, която се опитвам да прокарам от години, работи." Той заяви, че когато БСП са били на власт, са били против политиките на "Атака" срещу мигрантите. Той каза още, че на БСП им е необходима лятна ваканция, за да прочетат повече и да дойдат "наесен с песен".

"Ако малко повече неща бяхте прочели от мен, ще видите, че аз казвам причините за тази миграция. Причините са във вашите приятели, много често се срещате с американския посланик", каза Сидеров на Нинова.

Лидерът на БСП поиска лично обяснение и се стигна до спор дали има право на това. Депутати от управляващата коалиция и от опозицията станаха от местата си и започнаха да си подвикват. Зам.-председателят на парламента Явор Нотев обяви 10 минути почивка, а след нея премиерът беше в залата, готов да отговори на въпросите на Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови