Борисов нареди да спре работата по Стратегията за детето

OFFNews 25 април 2019 в 16:21 10161 1

Снимка Pixabay

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов работата по проекта на Националната стратегия за детето (2019-2030 г.) е спряна поради породилите се негативни обществени реакции на част от обществото, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Целта на документа никога не е била да отнема децата от техните семейства и да противопоставя интересите на децата и техните родители. Въпреки това Министерството на труда и социалната политика отчита реакциите на обществото и породилите се страхове в резултат на спекулативни интерпретации на заложените в проекта на стратегията мерки, подчертаха оттам.

Държавата няма да решава вместо родителите или да изземва правата им. Подкрепата и грижите за детето и родителите са свързани. Най-добрата среда за детето е неговото семейство. За всички нас е важно да имаме общо разбиране за развитието на следващите поколения българи, отбелязват от ведомството.

В стратегията беше заложена забрана за телесно наказание над деца, криминализиране на домашното насилие. Бяха включени и текстове за приобщаване на децата с увреждания и деца от уязвими групи, въвеждане на стандарти за качество на грижите в детските ясли и предучилищното образование, сексуално образование в училище, кариерно ориентиране, повишаване на здравната култура, повече грижи за бременните и малките деца. 

Стратегията обаче предизвика противоречиви настроения сред обществото, като много родители видяха в текстовете опит за намеса на държавата в семействата. Срещу стратегията се обявиха редица партии, както и Светият синод. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови