Борисов нареди на депутатите от ГЕРБ да не гласуват промените в Кодекса за застраховането

OFFNews 04 ноември 2018 в 10:50 3657 2

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на депутатите от партията да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат.

Промените бяха внесени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и касаят реда и условията за определяне на имуществените и неимуществените обезщетения при застраховка „Гражданска отговорност“.

Промените бяха предложени след тълкувателно решение на Върховния касационен съд, с което се разшири кръгът на хората, които могат да искат обезщетения след смърт на пътя, като вече са включени братя, сестри, баби, внуци и всеки, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналия. 

В законопроекта се предлага най-високата сума за обезщетение да 20 000 лева - за съпруг или човек, с когото загиналият е живеел на съпружески начала, както и за децата и родителите. 

За братята и сестрите се предлага обезщетението да е по 15 000 лева, а за друг човек, който може да докаже силна емоционална връзка със загиналия - по 5000 лева. 

Според Комисията за финансов надзор обаче тези обезщетения няма да могат да се изплащат, ако цената на застраховката "Гражданска отговорност" не се увеличи значително. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

04.11 2018 в 11:05

А бонус-малус от предишни щети? Или пак греда.

11671

1

безпартийна

04.11 2018 в 11:05

Тези промени са пълна идиотщина. Когато някой почине, независимо как, има законни наследници, или наследник. Това трябва да са хората, или човекът, които да получат обезщетението. Какво значи, че някой имал "емоционална" връзка със загиналия? Как ще я докаже - любовни писма?