Борисов нареди на министрите да се отчетат пред Радев за обществените си поръчки

OFFNews 18 април 2018 в 12:40 3011 0

Премиерът Бойко Борисов нареди на всички министри, в чиито министерства се пускат обществени поръчки, да се срещнат с президента Румен Радев и да му покажат документите за тях.

Нареждането идва след критиките на Радев срещу управлението на страната.

"Няма да се спирам в подробности на президента Радев, но всички министри, които провеждат обществени поръчки, да поискат среща с него и всеки да представи това, което прави. Ако има данни за злоупотреби, да ги дадат на прокурорите и да ги вкарат в затвора", каза Борисов преди началото на заседанието на Министерския съвет, цитиран от БТА.

"Ние започнахме санирането с една-единства цел - следващите 5-10-15 години цели жилищни комплекси ще излязат от употреба, ще станат опасни и ДНСК трябва да ги затвори. Представете си след 10 или 15 години хиляди хора ще трябва да бъдат извадени от жилищата. Тъй като неговата партия навремето, когато е строила, е направила така, че не се знае на кого е земята, тези хора трябва да бъдат изведени насила. Тогава хората ще кажат къде е била държавата и защо нищо не е направила. Аз не правя обществени поръчки, те се правят от кметовете. Аз отговарям за политиката и смятам, че стотици хиляди хора се ползват от санирането, а са санирани хиляди сгради и само в две три се появиха течове, и то докато ги строиха", подчерта Борисов.

"Не може заради една бълха да горим целия юрган. По всяка тема може да му се отговори, но не искам да влизам в неговите войни, имаме доста повече и по-важна работа", коментира още Борисов.

"Мисля да спра, защото и Красимир Каракачанов може да говори много за обществените поръчки - как за един месец се направиха и смениха се хора. Ако се бяха похарчили четири-пет милиарда лева, не знам как щяхме да вдигнем пенсиите и да даваме бонуси за пенсионерите, да вдигнем заплатите в МВР и МО, да дадем пари и на учителите, на БАН и на Софийския университет и на училищата. Ще се огранича дотук и се надявам и той да се ограничи дотук", каза Борисов.

Премиерът поръча още на министрите да проверят служителите им са си платили глобите към КАТ. По думите му проверка с вътрешния министър Валентин Радев показала, че в агенциите има хора с неплатени актове. 

"Направете необходимото. Човек, който нарушава Закона за движение по пътищата, има по няколко акта – не
знам така дали е и много добър служител. За следващата сряда искам да знам по колко акта съответно в
министерствата, агенциите имате", каза Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови