Борисов недоволен от дисциплината в ЕНП. Евродесница избра Манфред Вебер за шпиценкандидат

OFFNews 08 ноември 2018 в 13:15 4691 1

Българският премиер Бойко Борисов нахока колегите си от Европейската народна партия (ЕНП) заради дисциплината. 

Той направи изказване, от което беше видимо недоволен от поведението на делегатите в залата.

Да си зададем елементарен въпрос – има ли дисциплина в ЕНП или няма, каза Борисов, цитиран от "Фокус".

„Дисциплината е най-важното нещо в една организация. Дори днешното поведение на конгреса показва защо сме толкова уязвими напоследък. Всички ние, които се изказваме, бихме искали да кажем на двамата шпицен кандидати какво бихме очаквали от тях, ако бъдат избрани един ден за ЕК. Това, че един от двамата, безспорно прекрасни оратори, ще бъде посочен, не значи, че ако резултатите на партиите, които са тук днес, са слаби, а при тази дисциплина не виждам как ще са добри – те просто няма да са кандидати“, коментира Борисов.

По думите му "с такава дисциплина в партията ние няма как да спечелим". 

„Хубаво, говорим за външни граници и е хубаво, че днес имаме тук за пример граница на север, каквато е Финландия, и граница на юг, каквото е България“, коментира той и припомни, че преди 4 години е предупредил какво ще се случи в Европа ако не се вземат незабавни мерки за външните граници. „България взе своите мерки и гарантира сигурността. Други не го направиха и Европа се счупи по средата на тема миграционна криза. Цели правителства, държавите се разтресоха от това. Би трябвало да се чуваме тези, които сме на първа линия“, заяви Бойко Борисов.

„Няма да говоря за двойния стандарт, който беше приложен към България и Румъния, и съответно към Гърция. Това е друга тема, независимо че всички институции в Европа – парламент, комисия, съвет, казваха, че България и Румъния, особено по въздух, са готови за Шенген“, каза още той.

Борисов отбеляза думите на кандидата за председател на Манфред Вебер, че не му трябвали социалдемократи, либерали. „За съжаление, го няма в залата да го чуе – в един момент се съобразяваме с тях и създаваме проблем на своите партии“, коментира той.

„В този ред на мисли, бих искал да кажа, че договорът със Скопие никак не беше лесен за подписване от България, но дадохме пример със Заев как една партия от ЕНП и друга - социалдемократи - могат да постигнат това. Направихме го, защото считаме, че европейската перспектива за Македония за ЕС и НАТО минават през този договор. Какво се получи? Социалдемократите в Македония искат да отидат в ЕС и НАТО, крайната левица в Гърция иска съседът ѝ Македония също да отиде там, нашите сестрински партии в Македония и Гърция не го искат“, коментира българският премиер. „Да си зададем елементарен въпрос – има ли дисциплина в ЕНП или няма? И като се събираме, взимаме решения и даваме перспектива, извикахме ли нашите колеги в Гърция и Македония – вие къде искате да видите вашата държава?“, допълни Бойко Борисов.

Делегатите на Европейската народна партия (ЕНП) избраха Манфред Вебер за шпитценкандидат за общите европейски избори през май 2019 г. Германският политик е получил подкрепата на 79,2% от делегатите. Неговият опонент – бившият финландски премиер Александър Стуб, е събрал 20% от гласовете. Делегатите на ГЕРБ са подкрепили кандидатурата на Вебер, обявиха от партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

1

elbarbudo

08.11 2018 в 15:22

Доколкото разбирам от статията, чичо тиква е нахокал енп пред българските дръжки на микрофон (и други неща), които води със себе си.