Борисов обеща държавата да защити Желяз Андреев

OFFNews 26 април 2018 в 16:04 2923 0

Премиерът Бойко Борисов, министърът на правосъдието Цецка Цачева и главният прокурор Сотир Цацаров се срещаха с Желяз Андреев и другите четирима българи, за които САЩ искат екстрадиция. 

Това съобщи правителствената пресслужба. 

„Полагаме усилия, каквото е необходимо от страна на държавата ще бъде направено във ваша защита", каза премиерът и благодари за работа на главния прокурор и правосъдния министър по случая.

Борисов, Цачева и Цацаров запознаха петимата българи с действията на българските институции в защита на правата им. Премиерът обявил, че ще предложи на Министерския съвет решение държавата да поеме финансовите разходи на българите при евентуален съдебен процес в САЩ.

По време на разговорите Борисов, Цачева и Цацаров са подчертали, че България не поставя под съмнение Договора за екстрадиция със САЩ, но и че правата на българските граждани ще бъдат защитавани. По думите на главния прокурор, направените анализи показват, че не са налице всички предпоставки за екстрадицията. Той посочи, че не е изпълнено основното условие за това, а именно – наличието на двойна наказуемост.

"Искаме да благодарим за срещата. Определено сме по-спокойни след събитията, които се случват през последните 24 часа. Вярваме, че този случай ще бъде изчистен скоро и ще възтържествува истината и справедливостта", каза на свой ред Желяз Андреев, цитиран от "24 часа".

Премиерът Борисов подчерта, че текат консултации между българските институции и американските власти по казуса. Той каза, че на вчерашната си среща с посланик Ерик Рубин е подчертал, че държавата ще се ангажира с правата на българските граждани. Борисов увери българите, че и посланик Рубин, и партньорите, които участват в консултациите, проявяват разбиране и се отнасят конструктивно към решаването на проблема.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови