Борисов обяснява за 40 кончета: Взима им се кръвта. Инжектират се. После отиват да пасат живи и здрави

Според Борисов в иновациите и новите технологии сме се доказали в цял свят

OFFNews 29 април 2020 в 14:45 19300 8

Снимка МС

Инвестиция от 22-23 млн. лв. в три проекта обеща министър-председателят Бойко Борисов при посещение в Националния център по заразни и паразитни болести. 

Първият проект е за нова производствена линия за БЦЖ ваксината. За нея ще бъдат отпуснати 10,8 млн. лв. Това ще позволи удвояване на производство на 4 млн. ампули. Директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантадржиев също присъства на визатата, а с Бойко Борисов бяха и здравният министър Кирил Ананиев и финансовият министър Владислав Горанов.

Проф. Кантарджиев заяви, че има нужда от нови количества от тези ваксини не само за нас, но и за други европейски държави. 

Премиерът похвали българската БЦЖ ваксина и заяви, че управителката на Европейската Централна банка Кристин Лагард не се притеснява, защото има именно такава ваксина. 

Държавата ще финансира изследване за влиянието на ваксините върху коронавируса. Освен това България е основен доставчик на БЦЖ ваксината, на която разчита и УНИЦЕФ.

Правителството ще подкрепи финансово инвестиционните проекти, разработени от БулБИО, които ще допринесат за развитието на потенциала на дружеството и ще спомогнат за това българската държава да бъде още по-подготвена в бъдеще в борбата с инфекциозните заболявания.

"Добре е да направим тази инвестиция и да утроим на практика капацитета. Важни са иновациите и новите технологии. В най-кратки срокове ще финансираме тези програми", заяви премиерът и изтъкна, че в този сектор сме се доказали в цял свят.

Вторият проект, който ще бъде подкрепен от правителството, е за производство на човешки кръвни продукти, което е изключително важно за най-тежко болните и е от стратегическо значение за нашето здравеопазване, като необходимите средства са в размер на 7,3 млн. лв. 

"22-23 милиона ще инвестираме. Ще го обсъдим сега, но мисля, че както всички станахме свидетели - един вирус, един микроб може да унищожат света буквално - и финансово, и икономически, с повече човешки жертви, отколкото във Виетнамската война", коментира Борисов. 

Директорът на дружеството Румен Кофинов представи третия проект, който предвижда възстановяване на производството на животинска плазма в коне за препарати за лечение на дифтерия, ботулиново отравяне, тетанус и змийско отравяне. Кофинов поиска съдействие от страна на министерството на земеделието, като изтъкна, че това производство е много ограничено в световен мащаб и ако в България то бъде възстановено, страната ни ще може да излезе на световните пазари и за кратко време ще възвърне направената инвестиция.

Дружеството имаше проблем с производство на серума срещу змийска отрова, защото единстваният завод за добив за нуждите на производството не отговаряше на повишените изисквания на Закона за ветенирано-медицинска дейност и европейските регламенти. 

В отговор премиерът заяви, че е предупредил министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева да провери къде има конни бази.

"Ще й дадете изискванията и спецификацията на конете, трябват около 40 коня. За природозащитниците - конете не умират. Взима им се кръвта така както на нашите кръводарители, инжектират се, минават там еди колко си дни. И кончетата след това отиват да си пасат пак живи и здрави", обясни премиерът. 

След това заръча:

"На Деси Танева й даваш това, което искаш и съответно в рамките на седмица да почнем да събираме конете, базата, дезинфекции на хората, които се занимават. Да се провери държавен конезавод има ли. Те салами купуват да правят от тях, от Италия ги внасят. Така че да намерят най-добрите животни за този серум". 

Кофинов отбеляза още, че БулБИО притежава европейски сертификат за добра производствена практика и лиценз от СЗО. Във връзка с извънредното положение дружеството е придобило и лиценз за търговия на едро с лекарства и предпазни средства. Директорът добави също така, че дружеството е в стабилно финансово състояние.

"Българите трябва да знаят това, което днес се предлага. Това са неща за настоящето и бъдещето, които не знаем кога могат да ни потрябват", подчерта Борисов и допълни, че "на Министерски съвет се взе решение да се отпуснат средства за закупуване на маски, както и 136 млн. за образование и иновативни кабинети по природни науки".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2400

8

Стик

01.05 2020 в 13:57

Ленин: „Докато народът е непросветен, от всички изкуства за нас най-важни са киното и цирка." --- Бойко Борисов: „Докато народът е непросветен, от всички изкуства за нас най-важни са телевизията и фейсбука."

23293

7

Стефан

01.05 2020 в 04:51

Боко, мани ги тия, оне са зли. Не слушай тех, само мене слушай!
Значи, зимаш три кварка, лепиш ги заедно, и получаваш електрон. Като знаеш заряда и масата на електрона, по принцип знаеш всичко за Вселената. И ако си достатъчно умен - можеш да предскажеш всички явления и събития в нея. И понеже Ти си залепил първите три кварка - Ти си и Бог.
Аз съм глуповат, така и не можеш да се изучим до пожарникарин, и не станАх царчеЕ. ОстанАх си прос физик.
А ти като земеш 40 девственици, и им изпиеш кръвта със сламка, и като ...
Тва съм го чувАл от умни ора бе, ей!
Давай, вие с доналдчо сте надеждата на човечеството! Таквиз умове рядко е имало в Хисторията!

6774

6

ЛАФЪРДИЕВ

29.04 2020 в 18:54

Бочко, на институра "Пастьор" пусна изследване, че от 500 заразени и заболели само 25 са били пушачи. И има вероятност никотина да пази и той от ковида..
Ресторантите със зали за пушене ли ша ги пуснеш, като отмине "пандемията"?

А кат си вещ веч доктор и по ваксините - по бай Тошово време на свинете и ваксина срещу АФРИКАНСКАТА ЧУМА се произвеждаше. Че и ваксинация се правеше. В един специален институт във Враца я прафиха. И тогава не бастисваха цели свинеферми и не се ликвидираше цял отрасъл в животновъдството... Щото тя - ДЕМОкрацията де, и института бастиса..

5712

5

tough

29.04 2020 в 18:26

Българският "Тръмп" не сдава фронта на комедията.

4010

4

баба Гацка

29.04 2020 в 17:23

След като оправиха конете, май е време да се погрижат и за хората :)

3810

2

Пенчо бре

29.04 2020 в 17:01

"И кончетата след това отиват да си пасат пак живи и здрави", обясни премиерът."

Всичко знае човекът, а и добре го обяснява!

"А бре, момче, имаш конче,
дай ми го, дай,
кончето е вихрогонче,
дай ми го, дай.
Ще му давам аз водица,
ще му давам и тревица,
.................................."

2100

1

гоуемио

29.04 2020 в 15:31

Айдееее, тоя и от хиперимунни конски серуми взе да разбира....Баси!