Борисов обсъди с Маргрете Вестегер влизането ни в чакалнята на Еврозоната

OFFNews
11 юни 2020 в 20:40 | 3005 |2

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер. Двамата обсъдиха напредъка на България за влизането в чакалнята (ERM II) на еврозоната.

Премиерът Борисов изтъкна последователните действия, които българското правителство, банковият сектор и надзорът у нас реализират през последните две години, след като през август 2018 година Министерският съвет одобри план за действие с конкретни мерки за подготовка на страната ни за присъединяване към Валутния механизъм II и към Банковия съюз.

Борисов изрази увереност, че приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната ще повлияе положително на икономическата среда в България, а общият банков контрол ще бъде допълнителна гаранция за прозрачността на работата на българските банки.

Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че разумната фискална политика на правителството е сред постиженията, с които страната ни може да се гордее и да служи за пример. По думите му именно финансовата стабилност и дисциплина са сред основните причини България да успее да посрещне в добра кондиция настоящата криза, породена от COVID-19, и да реагира бързо с целенасочени здравни и социално-икономически мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. Борисов посочи още, че България е сред държавите в ЕС с най-нисък дълг като съотношение към БВП.

В рамките на разговора премиерът Борисов изтъкна необходимостта от ускорено възстановяване на икономиките на страните от ЕС след удара на пандемията. Министър-председателят приветства активността на Европейската комисия в борбата срещу новия вирус и добави, че единството е ключова предпоставка за общия отговор на ЕС на негативните отражения от пандемията.

Препоръчани материали
Пенчо бре

Рейтинг : 1810

16.06 2020 в 10:56 2
+ 0
- 0
Премиерът Борисов не обсъжда!
Той "изтъква", изразява увереност", "подчертава" и щом се налага, пак "изтъква". Тая Маргрете да си записва и да изпълнява. Да не я подкара г-н Борисов, като оная "тъпа п..ка"... от Пекин ли беше!
Нострадамус

Рейтинг : 14751

12.06 2020 в 09:57 1
+ 7
- 0
Европейската Централна Банка: България с най-лоши институции в ЕС.
Няма готовност за Еврозоната!