Борисов очаква от ЕК да разреши директна тръба за газ от Русия

OFFNews 19 юли 2017 в 14:00 8530 2

Борисов очаква от ЕК да разреши директна тръба за газ от Русия

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че чака писмо от Европейската комисия, в което да се разреши отсечка от проекта за газопровод „Турски поток“ да идва директно към България, за да не бъдем зависими от Турция, съобщава БНТ.

"Казах им, че аз ще си подпиша в лицето на министерството на енергетиката пътната карта за 15,7 милиарда куб.м. газ да влизат по „Турски поток“ в България. Сега чакам писмо от Европейската комисия дали ще ми разрешат да започнем преговори и за директна тръба към България, защото докато течаха тези процеси всъщност целият регион стана зависим от Турция. Сега при тези отношения между Европейския съюз и Турция можем да си задаваме много риторични въпроси, кое е по-добре и кое е по-зле“, каза премиерът Борисов по време на годишната среща с посланиците на България в чужбина.

Трябва да си си заврял главата в пясъка, за да не разбираш, че в момента, в който приключи "Турски поток" и там тръгне газ, транзитът през България ще спре. Тогава България става само клиент, каза Борисов.

През октомври ще бъде направена първа копка за реверсивната газова връзка с Гърция, каза още Борисов. Според него, благодарение на разпределителния център "Балкан" страната ни ще запази стратегическото си значение на Балканите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови