Борисов поиска Турция да ни се извини за изказването на Чавушоглу

OFFNews 29 март 2019 в 19:54 3437 1

На Балканите намесата във вътрешните работи на която и да е държава е много лош сигнал, лошо възпитание. И винаги поражда изключително големи конфликти. Така че се надявам те да поднесат своите извинения за това, което са казали.

Това коментира премиерът Бойко Борисов по повод изявлението на министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, че Анкара се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията на България. 

Изказването си Борисов направи след днешната четиристранна среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия в резиденция "Снагов" край Букурещ.

Българският премиер информира, че тази вечер ще се срещне с вицепрезидента на Турция Фуат Октай в резиденцията "Снагов".

По рано днес "по разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в сградата на МВнР бе извикан посланикът на Турция Хасан Улусой и му бе направен демарш относно думите на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, изречени на предизборен митинг в град Текирдаг" - съобщиха от външното ни ведомство.

На посланика е обяснено, че "приоритет на българската външна политика е да поддържа диалога и сътрудничеството с нашите съседи, което включва спазването на принципите на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи." Изказването на външния министър Мевлют Чавушоглу е окачествено като неприемливо.

Посланик Улусой твърди, че думите на неговия министър са извадени от контекста и представени погрешно, като в никакъв случай Чавушоглу не е желаел да се намесва във вътрешните работи на страната. Посланикът е уверил българското МВнР, че турската страна не е имала намерение да обижда страната ни или да оказва влияние върху законодателния процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12086

1

peter daskalov

30.03 2019 в 06:12

...и след пет часа пазарлъци Турция си го премести в другия крачол.