Борисов поиска и прие оставката на социалния министър Бисер Петков

OFFNews 29 ноември 2019 в 17:27 5600 0

Бисер Петков

Снимка БТНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов поиска оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

Борисов поиска и прие оставката на Петков, като решението е въз основа на натрупани във времето основания.

От съобщението става ясно, че според Борисов темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания.

Бисер Петков веднъж вече подаде оставка през 2018 г., но тя не беше приета, тъй като тогава майките на деца с увреждания искаха диалог, за да бъдат решени проблемите.

Най-пресният проблем в системата е с изплащането на обезщетенията на нетрудоспособност и подхвърленото предложение първият ден от болничния да бъде за сметка на работещия, припомня БГНЕС. Темата срещна широк обществен отзвук.

Премиерът увери тогава, че предложението на управляващата коалиция няма да бъде гласувано, но синдикатите от КТ „Подкрепа” излязоха на голям протест на 27 ноември. Митинг-шествието премина през Народното събрание, където представители на КТ “Подкрепа” внесоха протестна декларация с исканията си – първите пет дни от болничните да са за сметка на работодателите и те да покриват 100% от него, а не 70% както е в момента.

Оставката на Бисер Петков идва в момента, в който буквално след няколко дни ще бъде гласуван Бюджет 2020, както и бюджетите на здравната каса и този на държавното обществено осигуряване. Той е поредният министър, който напуска настоящия кабинет на Борисов.

Досега от „Дондуков” 1 си тръгнаха Румен Порожанов, който ръководеше земеделието.
Още в началото на мандата оставка подаде проф. Николай Петров, който беше министър на здравеопазването.
Заради трагедията край Своге си тръгнаха транспортният министър Ивайло Московски, вътрешният министър Валентин Радев и регионалният министър Николай Нанков.

През ноември 2018 г. последва оставката на тогавашния вицепремиер Валери Симеонов, след като 26 дни майките на деца с увреждания протестираха под прозорците на Министерски съвет.

В началото на 2019 г. избухна и скандалът с Апартаментгейт. Тогава си тръгнаха правосъдният министър Цецка Цачева, зам.-министри и вторият човек в ГЕРБ – Цветан Цветанов.

Теменужка Петкова също подаде оставка през 2018 година, но тя не беше приета и министърът на енергетиката все още е на поста си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови