Борисов посети военната база Бутмир в Сараево (снимки)

Юлиан Христов - Сараево 26 октомври 2017 в 19:43 6140 1

Борисов посети военната база Бутмир в Сараево

Премиерът Бойко Борисов посети база Бутмир в Сараево. Посещението е в рамките на двудневната му визита в Босна и Херцеговина, която е първата на ниво министър-председател. 

В базата той беше посрещнат от командира на Щаба на НАТО в Сараево Робърт Хюстън.

"Бях посрещнат и от дъщеря му, която говори отлично български благодарение на майка си, наша сънародничка.
През годините на българското участие в операцията на НАТО в Босна и Херцеговина, а след това и в операция „Алтеа“ на Европейския съюз българските военни контингенти са получавали високи оценки за професионалното изпълнение на задачите", коментира пред медии Борисов.

Бойко Борисов се срещна с командващия въоръжените сили на Европейския съюз там генерал-майор Антон Валднер.

Премиерът Борисов отбеляза важността на операция EUFOR ALTHEA и подчерта, че тя е от ключово значение за поддържането на политическа и стабилна среда за сигурност в Босна и Херцеговина и за целия регион на Западните Балкани.

„Операцията осигурява подкрепа за протичането на демократичните реформи в страната и подпомага Въоръжените сили. Вярвам, че българското участие в нея също допринася за постигането на целите в тази насока“, заяви Борисов.

Българският министър-председател и генерал-майор Валднер изразиха задоволство от доброто сътрудничество на EUFOR с Щаба на НАТО в Сараево, като генерал-майорът даде висока оценка на българския контингент в състава на EUFOR ALTHEA.

С командира на щаба на НАТО в Сараево бригаден генерал Робърт Хюстън Борисор обсъди важността, която има щаба на НАТО в Сараево за сигурността в региона и приобщаването на страната към евроатлантическите ценности.

„България подкрепя активирането на подготовката на Босна и Херцеговина за НАТО и задълбочаването на доброто взаимодействие между ЕС и Алианса в сферата на сигурността и отбраната“, заяви министър-председателят.

Той се срещна и с военните от българския контингент в състава на EUFOR ALTHEA и използва възможността да ги поздрави за професионализма и усилията, които полагат при изпълнение на задълженията си по време на мисията.

Присъствието на български сили в Босна и Херцеговина започва от 1997 година с операцията на Стабилизиращите сили на НАТО (SFOR - Stabilisation Force), а след това и в операцията на ЕС "Алтеа". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови