Борисов пред парламента: При нас няма ограничения, а най-либералните мерки в Европа

Най-голямата ни грижа сега е туристическият сектор, обяви премиерът

Мая Младенова 28 април 2020 в 09:26 12247 6

При нас няма ограничения, а най-либералните мерки в Европа.

Не спряхме нито строителството, нито заводите, както е в Италия. Единствени не затворихме църквите, проведохме си обредите.

Това обяви по време на извънредно изслушване в парламента премиерът Бойко Борисов. Той бе извикан в пленарната зала по настояване на БСП, за да му зададат въпроси за ситуацията и мерките около коронавируса и плановете на управляващите за спасяване на икономиката.

Разхлабваме мерките. Те вече са толкова разхлабени, че няма аналог в други държави. Други съседни държави не пускат хората извън дома им, за разлика от тук, заяви Борисов в изявлението си.

В момента не спазваме карантинните условия - каква е разликата от един театър и парламента? Дето се вика - така сте решили, ние сме тук да отговорим", каза още Борисов, който често сваляше маската си под брадичката в пленарната зала. "Само напомням, че преди да започнем или когато вече се знаете, че ще има пандемия, лично се обадих на Корнелия Нинова и предложих да се срещнем и да минем заедно през тази болест, която завладя света и ми беше отказано", заяви Борисов.

Фактът, че имаме най-малко починали и заболели, означава, че с първия проблем от гледна точка на здравето сме се справили, завърши той речта си, като преди това благодари на медиите, че показват и репортажи от други държави, за да се направи сравнение.

Последва въпрос от Драгомир Стойнев (БСП) за плана на кабинета за възстановяване на икономиката.

Малко ви завиждам, вие можете да предлагате всичко за всички наведнъж, но ние носим отговорност, на първо място за здравето, а не знаем накъде ще продължи болестта, обобщи Борисов.

Той отчете резултата от приложените мерки досега - нас 101 хиляди души са подали заявления по схемата 60 на 40, всеки ден се регистрират между 7000 и 10 000 души, което прави над 120 хиляди спасени работни места до края на месеца, заяви той. У нас някои сектори изобщо не спряха работа - селското стопанство, строителството, ИТ сферата. Голямата ни грижа е туристическия сектор, призна Борисов. Предстояла работна група по предложение на Валери Симеонов, на която ще обсъдят ваучери за туризма. Целта обаче е да не превърнем хотелите в болници, коментира министър-председателят.

Депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер попита защо България е на дъното на класацията по брой тествани за коронавируса хора на 1 милион население. Джафер цитира данни за други европейски и съседни страни, където данните сочат между 5000 и 25 000 тествани на милион. У нас те са 3600 на милион.

Към момента у нас има 60 000 теста, отговори Борисов и изброи с какви наличности от тестове разполага страната - закупени от Китай, САЩ, Корея и др. "Нашият щаб много внимателно подбира групите. Вие дадохте за пример двете най-богати държави в Европа германия и Австрия. А в Гърция тестват повече, но имат много повече починали. В Турция, която дадохте за пример, си произвеждат тестове, но докторите не им вярват", отговори Борисов. "Нали не мислите, че бихме се поколебали, ако са на 100 процента достоверни? Показвате едните, покажете и другите, които побързаха, за да не ги питат така в парламента и сега се съдят, защото резултатите, които показват, не са истински", добави той.

Въпрос за мерките за земеделските стопани зададе и независимият депутат Спас Панчев. Секторът е един от най-подпомаганите, изплащат се субсидии, осигурихме условия и за тютюнопроизводителите, отговори Борисов. Той припомни и предложението безработните да отидат да работят в селското стопанство, като едновременно със заплащане там получават и обезщетението за безработица. 

Последваха въпроси от БСП и ДПС за социалната политика след извънредното положение и за капацитета на мярката 60 на 40. Борисов отговори, че в социален план целта е да се запазят пари за пенсионерите, медиците, армията, полицията.

Нямаме план за излизане от кризата - това е новината от днес, заяви от трибуната лидерът на левицата Корнелия Нинова и обвини ГЕРБ в действие на парче, сбъркана преценка и всяване на страх у хората. Тя отрече, че е отказала в началото на епидемията съдействие на ГЕРБ по време на кризата, както обяви Борисов в началото на дебата. Предложението било за среща "една вечер в 10 ч", каза Нинова. Тя посъветва кабинета да защити най-ударените в икономически план сектори, за да се отплатят след това те с данъчни постъпления.

Лидерът на ДСП Мустафа Карадайъ посочи, че мерките на правителството са добри и са дали добър резултат, а икономическите мерки - задоволителни. Оттук нататък кризата изисква нов подход с различно поведение за епидемиологичната и за икономическата криза, каза Карадайъ.

Днешното пленарно заседание приключи с изказване на лидера на "Воля" Веселин Марешки. Той обяви днешното пленарно заседание за пасквил, за да се уважи волята на една жена, визирайки лидера на БСП Корнелия Нинова.

Председателят Цвета Караянчева не обяви кога ще е следващото пленарно заседание. За него ще бъдете уведомени допълнително, заяви тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

29.04 2020 в 02:56

ГАЗ!, путка майна!
Падни за 20!
Или се оплачи от мене не Гешев.

6774

5

ЛАФЪРДИЕВ

28.04 2020 в 12:21

Ти да видиш!!! На 15 АПРИЛ.. Баце казва - мерките са строги, пък то бабаитите с грипчето трупове по улиците сбирали.. И ни следвали със седмици закъснения в строгите мерки. Пък той с най-строгите мерки в Европата ни пазел...
Пък днес - " При нас няма ограничения, а най-либералните мерки в Европа."
Що пропуснаха да ни обявят кога са паднали строгите мерки? Ми то си е за хвалба..
Щото май фалещата го циганка коронавируса май я отнесе.. Или досега във Факултето и Филиповци я държахме затворена. Та не е сколасала да го пофали..

3810

4

Пенчо бре

28.04 2020 в 11:50

Предложението било за среща "една вечер в 10 ч", каза Нинова."

И какво не му харесва г-жа Нинова?
"Какво у него не беше казашко?", както се пита Тарас Булба.

17156

3

aviatora

28.04 2020 в 11:32

СИК+ДПС=ГРОБ

6589

2

stanimir_13

28.04 2020 в 11:10

В Германия разходката в парка не е забранена. Даже членове на едно домакинство могат да се разхождат заедно. Не се разрешава събиране на групи. Полицията обикаля, предупреждава, проверява. Ама нашите ще вземат да се преработят.

3000

1

Alexandar Ivanov

28.04 2020 в 10:45

https://www.mediapool.bg/dots-mangarov-izlekuvanite-ot-covid-19-ne-sa-izlekuvani-prosto-im-e-minalo-news306698.html
 
X

Подкастът на OFFNews