Борисов съгласен европейските средства да се обвържат с върховенството на закона

OFFNews 19 юли 2020 в 18:43 4668 7

Снимка Правителствена информационна служба

Борисов на среша с премиера на Австрия Себастиан Курц (в гръб)

Върховенството на закона е в основата на всяка демокрация и България напълно подкрепя изискването европейските средства да се обвържат със спазването на върховенството на закона, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, цитиран от правителствения пресцентър. В рамките на провеждащия се там Европейски съвет премиерът проведе среща с лидерите на страните от т.нар. „пестелива четворка“ (Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия бел.ред.) както и с премиера на Финландия Сана Марин и румънския президент Клаус Йоханис. По време на срещата премиерът Борисов подчерта, че въпреки намаления като цяло европейски бюджет, настоява средствата за селскостопанската и за кохезионната политика за България да бъдат запазени на същите нива. Министър-председателят посочи и желанието на страната ни да участва в разпределението на подкрепата за по-слабо разбитите региони.

Министър-председателят Бойко Борисов обсъди с „пестеливата четворка“ приемлив за всички изход, след като вече втори ден продължава заседанието на Европейския съвет, без да бъде постигнато споразумение за европейския бюджет за периода 2021-2027 г. Разговорите продължават в отделни срещи и формати, като се очаква по-късно тази вечер Съветът отново да се събере за дискусия.

Към момента лидерите на 27-те държави-членки не са стигнали до съгласие по огласеното на Съвета компромисно предложение от председателя Шарл Мишел. В него бяха засегнати два основни спорни въпроса – управлението на Фонда за възстановяване от коронавируса и баланса между грантовете и заемите в него. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи вчера нов подход, наречен „свръхспешна спирачка“. Той позвалява на всяка страна от ЕС, която изпитва безпокойство относно начина на отпускане и разпределение на средствата от Фонда, да постави въпросите си пред Европейския съвет или Съвета на ЕС. Днес се очаква Шарл Мишел да представи ново, преразгледано предложение за бюджета.

Срещата на върха на ЕС продължава трети ден в неделя, тъй като лидерите се оказаха в безизходица за огромния план за възстановяване след пандемията от коронавирус, неспособни да преодолеят ожесточена съпротива от страна на Нидерландия и нейните „пестеливи“ съюзници,

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

7

Пенчо бре

20.07 2020 в 09:43

Борисов козирува. Каква карикатура е! Даже г-н Комарницки не може да достигне действителността.

3000

6

Arschloch

19.07 2020 в 23:54

С думите си за върховенството на закона, Борисов направо ме разплака.

12182

5

sawall

19.07 2020 в 22:09

Диди, надявам се това да е сарказъм, защото ББ обещава съдебни реформи буквално от 2010г насам. Минал е и през протести. Кратуните и на ГЕРБ и на БСП са прекалено дебели за да схванат намеци, това се вижда ясно по откраднатите европейски средства, по това че корупцията се награждава с апартаменти и консулства във Валенсия, а понякога и с поръчки за милиони, по начинът по който се избира главния прокурор. Мафията е пропила държавния апарат от десетилетия, а Борисов е нейна пионка, продължение, инструмнт, и то доброволно. Борисов се прави на силен вожд, но е слаб и се огъва пред всеки - на тоя "даде" троха, на оня, но винаги най-големия дял - за олигарсите. Без принципен, корумпиран, точно като колегите от БСП. А ДПС дори не се преструват вече.

7014

4

Диди

19.07 2020 в 21:33

Това изказване на премиера ни е най-добрия знак, че е схванал добре призива на протестите. Ще чакаме промените в правосъдната ни система и дано това да сложи начало на истинска, справедлива и законосъобразена държавност у нас.

18551

3

Нострадамус

19.07 2020 в 21:23

Слава Севрюкова:
В България нещата ще се променят към добро. Когато с гръм и трясък нахлуе злото и всичко изглежда непоправимо погубено, ненадейно ще настане обрат.
Като прогонени от подивели ветрове, ще се разпилеят разбойниците от Хунтата ГЕРБ, които с десетилетия са грабили държавата.
Ще дойдат честни хора, милеещи за нея.

4109

2

Дедовия

19.07 2020 в 20:06

Бе хей, нашенец, на какъв език трябва да ти се каже, че не ставаш и е време да бягаш? Тука ври и кипи, той ми се прави на важен европейски фактор? Баси неможара, и това ли не можеш да стоплиш? Свърши вече, край! Оттука насетне само ще отговаряте - ти, цецоу, зеленчука от Хасково, Темедръжка енергийната... и още много добитък.

17156

1

aviatora

19.07 2020 в 20:03

Мутро, бесилката за теб, мафиот престъпен!!!!!