Борисов се ядоса на депутатите, че са разделили парите за децата с увреждания

OFFNews 28 ноември 2018 в 20:31 7581 0

Ядосаха ме днес малко депутатите за това, че едните пари децата с увреждания са сложили на едно място в бюджета, а другите - на друго.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата с майките на деца с увреждания.

Спешната среща се случи, след като майките заплашиха да излязат отново на протест заради притеснения дали ще има достатъчно финансиране за дейностите в Закона за личната помощ. Те изразиха и притеснения, че парите не са записани в правилното перо. 

„Благодаря за срещата, макар че беше доста припряна – от една страна хората с увреждания, от друга синдикатите, работодателите, енергийният бранш. Има и много проблеми от десетилетия в енергетиката, които трябва да се решават, както и проблема с ТЕЛК. Наследени проблеми. Безумните договори, които са сключени за топлоелектрическите централи. Сега се чудим как да ги оправим, а те не могат да се оправят. Три часа това сме говорили“, каза Борисов, цитиран от "Фокус".

„Цялото ми уважение към майките на деца с увреждания. През цялото време съм се отнасял с уважение и те се отнесоха с уважение, защото приеха извинение. Ядосаха ме днес малко депутатите за това, че едните пари сложили на едно място, другите на другото място. Ясно поехме ангажимент за този бюджет със 150 млн. лв. повече да има за хората с увреждания. Вторият ангажимент – социалният министър, заедно с майките, национално представените групи, които са 16 или 17, да ги разпределят правилно, така че до всеки един човек в затруднено положение да има тези средства, които вече надвишават 1,5 млрд. И в един момент от решен проблем, разбрали сме се, днес и вчера
става скандал и се налага по нощите да се събираме и да уточняваме, че всъщност това, което сме поели като ангажимент, е свършено“, допълни той. 

"Оттук нататък можем да си бъдем и полезни с инерцията и гражданското доверие, които имат тези не уж кресливи жени, тези дами да го наречем. А именно дали парите, които се изливат в ТЕЛК, навсякъде отиват точно до мястото и човека, където трябва, дали няма злоупотреби", каза още Борисов. 

В същото време депутатите гласуваха специално, за да преместят парите за дейностите в Закона за личната помощ - 71.5 млн. лв., в бюджета на Министерството на труда и социалната политика, както настояха майките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови