Борисов се ядоса на въпрос за Гергов: Не вярвам, че има идиот, който да мисли, че затопляме отношенията

Премиерът съветва САЩ и Северна Корея да водят дипломация

OFFNews 25 септември 2017 в 15:29 9425 3

Борисов се ядоса на въпрос за Гергов: Не вярвам, че има идиот, който да мисли, че затопляме отношенията

Не вярвам, че има такъв идиот в държавата, който да си помисли, че съм тук, за затопляне на отношенията с Георги Гергов и БСП.

Това каза пред журналисти в Пловдив премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос дали посещението му на откриването на Международния технически панаир има политически характер и дали това може да бъде тълкувано като знак за затопляне на отношенията с Георги Гергов и БСП.

„Аз не вярвам, че има такъв идиот в държавата. Не мнозина, един идиот не мога да си представя”, отговори премиерът. 

Той даде пример с Германия, където социалдемократите като втора политическа сила излезли в опозиция, но било нормално да ги поканят за съвместно управление с християндемократите на Меркел. 

„Пловдивският панаир е толкова традиционен, от толкова години се прави, огромна численост на български компании и на иновации от цял свят виждате тук – най-новото, най-съвременното. Наслушах се на такива глупости. И вчера социалдемократите излязоха в Германия и казаха - ще оставаме в опозиция. Това е нормално, но е нормално и да ги поканят. И ние ги поканихме – едно единствено нещо е водено като преговор - за председател на парламента. Тук е Гергов, да дойде да го потвърждава“, коментира Борисов.

„И за това го предложихме. Какви са тези работи – някой искал да купи някого? Ние отидохме, преговаряхме ясно и публично. Г-н Гергов си носи и политическата, и партийната и цялата отговорност. Едно единствено нещо – говорихме за председател на парламента. Той се обади, аз му се обадих, казахме „ок“. Моята партия беше против, защото казаха, когато сложим председател на парламента, целият дневен ред ще се определя от него. Въпреки този риск ние казахме да, но за политическата стабилност и председателството, това можем да го предложим. За коалиция никога не сме говорили, нито те са искали, нито ние сме искали. Какво след това ни натоварвате с такива очаквания – мнозина щели да попита дали сме си затоплили отношенията. Ами според мен ще е глупаво, няма де е европейско, ако дойда на панаира и кажа Гергов да не е до мен или да не идва на откриването“, заяви още Борисов.

След вътрешнополитическите въпроси премиерът коментира и конфликтът между САЩ и Северна Корея. Според него "военният конфликт не е решим".

Според Борисов когато от едната страна има учения на Русия и Китай, а от другата летят американски изтребители със техните самолетоносачи, заедно с Япония, от такъв конфликт победител няма да има. „Изключително съм разтревожен и всяка сутрин първо пускам CNN, за да видя дали не върви някакъв извънреден надпис”, каза още премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови