Борисов се метна в колата: Ще оправим пътя до завода в Търговище

Хем строим, хем разкриваме красотите, каза премиерът при проверка на Хемус

OFFNews 14 август 2019 в 13:20 3354 2

Поели сме ангажимент и ще помогнем на общината да се реновира пътната инфраструктура до завода за стъкло на турска компания. 

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети днес част от производствените мощности на един от най-големите инвеститори не само в Търговище, но и в България. Извеждащият път от предприятието е изключително важен, тъй като по него ежедневно преминават тировете, изнасящи стока. Ще вземем решение и ще окажем подкрепа, категоричен беше премиерът.

Той закара с автомобила си кметът на града Дарин Димитров до завода. 

Общо три са производствата на инвеститора, които функционират – за плоско стъкло, за домакинско стъкло и за автомобилни стъкла. Около 2500 души за заети в основното производство, а заедно със съпътстващите производства и предприятия, работните места, създадени от инвеститора, са близо 5000.

Кметът на Търговище Дарин Димитров отбеляза, че наличието на такова голямо производство оказва благоприятно влияние за развитието на Търговище. Населението се увеличава, хората живеят с добър стандарт, отбеляза кметът и добави, че няма безработица. 

Борисов инспектира строителните дейности по изграждането на автомагистрала „Хемус" в участъка между пътните възли „Белокопитово" и „Буховци". 

„Колко ни е красива държава ни и колко трудно е строителството. Колко скална маса, колко нещо трябва да се извози. Защото после като стане готово, всички казват – „лесно", заяви премиерът Бойко Борисов при огледа на извършваните дейности. По време на инспекцията министър-председателят бе с министъра на финансите Владислав Горанов и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Строителният екип ги запозна с етапа, на който е изграждането на 207-метровия мост по трасето. 

Участъкът между пътните възли „Буховци" и „Белокопитово" на АМ „Хемус" е 16,32 км и трябва да е готов през 2021 г. Първата копка беше направена точно преди година - на 16 август 2018-а.
В изходната част на трасето има два обекта с археологически разкопки, по които работят специалистите от Националния археологически институт с музей при БАН. Те проучват фрагменти от 5000 години преди новата ера (ранния халколит и ранножелязната епоха). Според анализа на експертите единият обект се нуждае от по-подробно изследване, което ще продължи около два месеца.
„Благодаря на археолозите. Имаме перфектни отношения и добър синхрон", заяви министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че поисканото от археолозите удължение на срока с два месеца ще бъде уважено. „Хем строим, хем разкриваме красотите", каза още премиерът, разглеждайки разкопките на разкрито древно селище. 

Общата дължина на АМ „Хемус" е около 420 км. В експлоатация са участъците от София до Ябланица и от с. Белокопитово до Варна с дължина близо 170 км. Довършването на „Хемус" е сред основните приоритети на правителството и се планира тя да е готова от София до Варна през 2023 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

2

Нострадамус

14.08 2019 в 14:24

Доскорошният председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев няма да се върне на работа в специализираната прокуратура, където бе възстановен от ВСС на 5 август. С Решение на Министерския съвет, взето 4 дни по късно, Георгиев е назначен за генерален консул на България във Валенсия.... Герберунгите го Крият!!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

14.08 2019 в 14:21

Тъй де!!
До шишеджам ша ходи. Нов завод да ги кара да му дигат..
За лимонатени шишета и дамаджани.
А после ... Бръм, бръм с джипката до Туркменбаши .
Газта дет договори до ръбчето Балканче да си вози.
Туркменбашито ей го дее..

П.П. - на 27.07.2005 г. Бокобаши на къв завод в Търговище е делкал лентичката?
Щото оттогава ги няма магаретата на полето около завода..
А в завода, ако не говориш само и единствено на турски работа за теб НЯМА!!