Борисов след КСНС: Предложеното беше предизборен подарък за Нинова

"Къде всъщност е заровено кучето? Да има нов закон за КПКОНПИ и шефът да се назначава от президента"

OFFNews 08 април 2019 в 19:20 3190 4

След КСНС чух преразкази, които не отговарят на истината. Имаше много предложения, но това, което ни се предложи, предполагам писано от Иво Христов, беше просто предизборен подарък за Корнелия Нинова.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след Консултативния съвет за национална сигурност при президента. 

КСНС беше на тема „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки“ и завърши без постигнато общо съгласие между участниците в него.

След КСНС Радев обяви, че участниците са имали разминавания във въпросите - какви са измеренията на корупцията във висшите публични длъжности, доколко ефективна е тя на този етап и как може да се реши.

Той заяви, че „Апараментгейт“ не може да се лекува с оставки и призова българите към нетърпимост и непримиримост към всички прояви на корупция и към бездействието на държавните институции.

След изказването на президента Борисов също реши да направи извънредно изявление. 

„Преразказът не ми харесва. Искам да го преразкажа от наша гледна точка“, каза той и допълни: „Още с влизането си Нинова даде тон с това, че се крадат по 10 млрд. на година. Попитах я откъде е взела цифрата, тя каза, че някъде в Европа се говори". 

Той посочи, че заложените в бюджета капиталови разходи за тази година са 5,1 млрд. лева и затова по думите му няма как да се откраднат 10 млрд., както твърди Нинова. 

„Дори аз не бих си позволил да кажа, че те са крали по 10 млрд. лева в техните управления“, коментира премиерът. 

Заради разликите в цифрите Борисов помолил президента да бъде арбитър. 

„Било „яростно бранене на статуквото“ - на кое статукво? На тази 115-годишна партия ли? Ние сме партия на 10 години“, посочи още Борисов.

"Като чух и видях какъв предизборен подарък искаха да им направят ми стана ясно. Като ги гледах как се споглеждат Корнелия Нинова и Иво Христов, ми стана ясно кой ги е писал всички неща. Къде всъщност е заровено кучето? Да има нов закон за КПКОНПИ и шефът да се назначава от президента", подчерта той. 

По повод изнесената информация в рамките на "Апартаментгейт" Борисов посочи, че това разследване и последвалата реакция доказва свободата на медиите у нас. 

„Как не са ни свободни медиите? Как всичко изнасят, няма нещо скрито. Скандалът „Апартаментгейт“ вече 15-20 дни е от сутрин до вечер... Няма значение кой какъв е, нищо не е останало скрито. Едни си отиват за изкоп, други гледали картинка. Заради „Апартаментгейт“, без още да са се произнесли институциите, питам коя друга партия го е правила? Кой друг премиер го е правил. Председател на ПГ, на комисия, депутати - колко си заминаха от ГЕРБ. Министър, един, втори зам.-министър - само по този случай. Сега проверява прокуратурата - и друг министър ще си отиде, ако има нарушения", продължи Борисов. 

"Не че ГЕРБ не сме си виновни, това било компромат - не. Благодаря на медиите. Излязоха и ни показаха истината", каза още той.

Борисов подчерта, че е "за" създаването на анкетна комисия за "Апартаментгейт", подобна на тази за "Грипен".

"Предложих на депутатите от ГЕРБ да направят анкетни комисии по всички замесени в скандалите. Те да отидат да доказват и в парламента, паралелно с проверката на прокуратурата, НАП, ДАНС и всички институции", каза той.

„Честно да ви кажа толкова добре си тръгнах от КСНС. Толкова бяхме радушни с президента. Явно като си тръгнем някой влиза при него и приказва такива неща. Мога да се подпиша, че това, което казвам, съм го казал там точно така. И точно така е говорено“, допълни премиерът.

По думите му всички единодушно са решили, че няма да се излиза с общо становище, като за това е гласувала и Корнелия Нинова.

Подкрепа за Лаура Кьовеши

Борисов коментира и думите на Нинова, че от ГЕРБ ги е страх да подкрепят Лаура Кьовеши за европейски прокурор. Той посочи, че Европейският съвет не се е занимавал още с този въпрос и е взето решение по този въпрос Брюксел да се произнесе след изборите.

Той коментира и казаното от него на Нинова да отиде да пита Румъния за Кьовеши. "Най-добронамерено на КСНС, пред всички, и в стенограмата го пише казах, че в Румъния управлява социалистически правителство. Държавата ръководи сестринска партия на БСП. Моля ви, обадете се на колежката ви социалистически премиер на Румъния и питайте какво и защо отнеха правото на Кьовеши. Не казвам нищо, не се бъркам и какво тя ми разказа, че се е случило в Румъния“, каза премиерът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

3

Georgi Gracata

08.04 2019 в 20:32

,,Бог високо,цяр далеко"-това вижда народа,най-ниски заплати, най-високи цени на храната.Нямало кой да накаже Цецо,че аз за чеп на зеле ли съм?Бог ли си,цар ли си не знам но Живков трябва да го е срам.

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

08.04 2019 в 20:06

“ ЦВЪЦКО ЦЕЦЕРОНА: „Силното и стабилно управление на правителството на Бойко Борисов осигурява европейски фондове””…
И сутрешния изгрев на слънцето…
Пък по отчетите на ГОРАНЧОВОТО МИНИСТЕРСТВО от 2014-та та досега сме „усвоили“ 1,9 милиарда евро.. Но сме внесли 2,1 милиарда евро като вноска..
Пък по отчетите на БНБ – Равносметката ОТ КАСОВАТА ЕДИННА СМЕТКА за предишните години (когато все се отчитаха бюджетите на плюс, ама всъщност завършваха на бюджетен минус) е следната:
-2.17607130 млрд. за 2018
-3.4199908 млрд. за 2017
-4.94476678 млрд. за 2016
-5.2041798 млрд. за 2015
Общата сума от тези минуси за 2015-2018 г. прави минус 15 милиарда 745 милиона и 300 лева.
Този недостиг от 15.7 млрд. лв. са онези 8 млрд. евро – 15.7 млрд. левова равностойност на заемите, които взе правителството на ГЕРБ през 2015 г."
Сега тези пари свършиха.
И ако няма нови заеми, цинично казано – дупе да ни е яко през тази година!
Друг е въпросътг - БСП, Станишко, Ниновица, Радев ли му похарчиха тези пари?