Борисов за разпространението на COVID-19: Нито ще затваряме бизнеси, нито ще затваряме хора, това са фалшиви новини

OFFNews 04 август 2020 в 17:43 4531 1

Снимка Министерски съвет

Нито ще затваряме бизнеси, нито ще затваряме хора. Болниците могат да издържат, това каза по време на срещата си с министъра на здравеопазването и главния държавен здравен инспектор премиерът Борисов, съобщи правителственият пресцентър.

Той разпореди фалшивите новини за затягане на мерките и за въвеждане на извънредно положение да бъдат опровергани с факти. Борисов бе категоричен, че отново няма да бъдат налагани сериозни ограничения. 

Проф. Ангелов отбеляза, че ситуацията в страната е под контрол, има създадена стриктна координация на всички звена в системата, включително и със Спешната помощ, за поемането на случаите. 

Няма съществен натиск върху болничната ни система и има ясен план какво да се прави при увеличаване на заболеваемостта, увери здравният министър.

Болниците и медицинските екипи остават в пълна готовност за лечение и диагностика на пациентите с COVID-19. Те разполагат с цялата необходима апаратура, има и достатъчно легла в интензивните отделения, докладва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

В хода на срещата бе отбелязано, че вирусът вече се разпространява по-лесно, дифузно, все още в света не са открити лечение и ваксина. В този контекст Борисов акцентира, че изключително важно остава спазването на дисциплина, дистанция и дезинфекция, гласи прессъобщението.

Здравният министър докладва на премиера за последните възникнали случаи на заразени с коронавирус в дома за възрастни хора в Русе, а по случая във Варна е сезирана прокуратура.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че по заболеваемост на Балканите България е само след Гърция. С повече случаи са Сърбия, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония.

„Само че от днес Гърция връща отново щаба си. Така че ние с най-меките мерки в Европа сме предпоследни на Балканите", посочи премиерът Борисов.

„Едномилионната демонстрация в Германия конкретно срещу мерките и едномилионната в Израел означават, че след 6 месеца умората у хората е много голяма и те все по-трудно ще приемат рязко ограничителни мерки", подчерта доц. Ангел Кунчев.

Премиерът разпореди стриктно да се следи за изплащането на допълнителните финансови средства на лекарите, сестрите, санитарите, лаборантите и на всички служители на първа линия в борбата с COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови