Борисов заговори за Нобелова награда за Меркел

Георги Савчев 16 май 2018 в 16:53 4344 0

Г-жа Меркел, която след време не знам дали Нобелова награда ще вземе, но за Балканите има за какво да й благодарим, заяви днес премиерът Бойко Борисов на конференцията "В диалог със Западните Балкани: създаване на регион на растеж, сигурност и свързаност по пътя към Европа".

Борисов акцентира, че германският канцлер има много съществена роля лидерите на ЕС и Западните Балкани да приемат присърце срещата в София.

Защо толкова се плашат от Западните Балкани, след като - какви са цифрите - като население те са по-малки от Румъния, а като БВП - те са колкото Словакия, каза премиерът и сравни евроинтеграцията на Западните Балкани като "приемането само на Словакия" в ЕС.

Брекзит зацикля, не се развива така, както на всички ни се иска, констатира Борисов. 

Aко ние на Балканите не си помогнем сами, то и Господ няма да ни помогне. Всички зависи в края на краищата от нас, завърши изказването си министър-председателят.

Македония чака чудо

На конференцията в НДК днес македонският външен министър Никола Димитров заяви, че "ще бъде чудо, ако успеем да решим спора за името с Гърция, но чудесата са възможни. А днес всички ние се нуждаем от чудеса".

ЕС трябва да помогне на страните, които искат да се реформират. Македония изгуби поколения, застинала на място. Гледахме влака на ЕС как минава и искахме да се качим. Днес ние се променяме. Променяме начина, по който водим политика, сменяме системата, разчитаме на много по-голяма прозрачност в действията си, каза Димитров.

Днес в Македония министрите се състезават кой по-малко разходи ще има във ведомството си. Преди две седмици ни гостуваше министър от една голяма държава. Всички искаха да се срещнат с него, но никой не искаше да го покани на обяд, пошегува се македонският външен министър.

Ще е трагедия, ако ЕС не започне преговори с Македония за присъединяване, прогнозира Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови