Борисов заръча на здравния министър да разяснява в болниците, че не може да се краде

OFFNews 16 май 2018 в 10:31 5667 0

Борисов заръча на здравния министър да разяснява в болниците, че не може да се краде

Здравният министър Кирил Ананиев получи задача от премиера Бойко Борисов да прави реформи и да обяснява, че от болниците не може да се краде.

В началото на заседанието на правителството в сряда Борисов обясни, че парите за здравеопазване тази година са повече, а в същото време "трима санитари" протестирали пред сградата на правителството, защото не са получили заплатите си. 

Не може близо 5 млрд. лв. да сме дали за здравеопазване и да има хора, които недоволстват, заяви Борисов пред камерите в началото на заседанието на кабинета. 

„И едновременно с това правете реформи и обяснявайте, че не може да се краде и да се източват болниците. Това трябва да приключи. Не може, след над 450 млн. сме увеличили клиничните пътеки тази година и близо 5 млрд. да отидат за здравеопазване и да излязат трима санитари и да кажат, че не са си получавали заплатите. Такива пари в историята си България никога не е отделяла за здравеопазване. Не може, с над половин милиард повече да сме дали от миналата година и да недоволстват. Моля те, Ананиев, лично се заеми, оправете двете болници и ги стабилизирайте“, каза още Борисов, цитиран от "Фокус".

Според него било "грехота при толкова пари да има недоволни".

„Как да обясним на жената от февруари, която не си е получила заплатата, че сме дали повече от половин милиард повече в тази сфера. За мен е важно да си получават заплатите. Те излязоха и го казаха сега, защото сега има демокрация и свобода на словото, а преди са щели да я уволнят. Виновните ще си получат заслуженото, не може хората там да ги наказваме за това, че ръководството е било калпаво“, каза още Борисов.

По-рано днес в ефира на Нова тв здравният министър Ананиев заяви, че яйца е трябвало да се хвърлят срещу хората, които докарали врачанската болница до сегашното ѝ състояние. Той коментира случая, при който недоволни лекари хвърлиха яйца по заместник здравния министър Жени Начева.

"Недоволстващите медици от Враца са свидетели на всички порочни практики, свързани с обществените поръчки за лекарства и медицински изделия, апаратура, техника. Защо тези хора тогава не са излезли на протест?", попита той.

Според Ананиев "тези болници в продължение на 13 и повече години се водят във фалит" и от тях са източвани милиони. 

"Не обвинявам работещите в тези две болници. Те са лъгани много и затова не вярват. Тези две болници са наш приоритет. Те са структуроопределящи", категоричен бе министърът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови