Божанков: Лявото в България започна да прилича на много лош двойник на ''Възраждане'' - няма разлика

''Възраждане'' са популисти, те са риск за демократичната система и за държавата като цяло, смята депутатът

OFFNews 27 януари 2023 в 21:00 5609 5

Явор Божанков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Явор Божанков

Хората, които сме се борили за съдебна реформа и т.н., нито един не е в тази група (на БСП) – нито един не остана – кой натирен, кой на друго място, кой независим. Големият риск пред лявото в България е, че то започна да прилича на много лош двойник на "Възраждане". Практически няма разлика, дори имат общи инициативи.

Това заяви вече независимият депутат Явор Божанков пред Нова ТВ. Той беше изключен от групата на БСП, след като заради изказването и гласуването си в подкрепа на изпращането на оръжия за Украйна.

Божанков даде пример с общи подписки, общи конституционни жалби между двете партии. "Това е тревожно, защото "Възраждане" са популисти, те са риск за демократичната система, те са риск за държавата като цяло. Прибавянето на БСП от тази страна е страшно неприятно", обясни той.

Народният представител посочи, че най-голямата отговорност носи лидерът, но допълни, че не иска да говор за човек, с когото е работил и който направи и много добри неща.

Според него връщането на хартиения вот е огромен риск. "Хартиената бюлетина е страхотен удар – 6 години борбата с изборните машинации доведе до машинния вот. Тези, които въведоха хартиения вот, те унищожиха машините, разчитат на едно – ако не могат да спечелят подкрепа от обществото, да я спечелят служебно. ГЕРБ, ДПС, БСП разчитат да спечелят от това. От българския избирател зависи дали ще успеят", категоричен е Божанков.

По думите му в момента сме там, където бяхме преди 15 години.

"Има солидно мнозинство, което не желае съдебна реформа, те не могат да го кажат. Затова с процедурни хватки заглушиха, опраскаха, ликвидираха съдебната реформа. Тя влезе в комисия и тогава всички без ДБ и ПП прекратиха заседанието, отложиха го с една седмица, докато стана ясно, че парламентът физически си отива и няма време да се приеме. Тогава всички декларираха изведнъж, че искат реформа", каза още Явор Божанков. 

Той е убеден, че няма да се приеме на второ четене, защото "смисълът е да отидат на избори и да кажат: "Искахме съдебна реформа, но не стана", да го кажат в Брюксел, на Венецианската комисия. Това го развиват 15 години. Разликата е, че някои сменят отборите". 

"И аз, и Крум Зарков сме участвали в писането на тази реформа, срещу която бившите ми колеги гласуваха в комисия", посочи още той. 

Депутатът обясни, че "онази прословута среща", за него ключова, която Корнелия Нинова проведе с Бойко Борисов, защото БСП беше шест години срещу модела Борисов и която завърши с ръкостискане между тях двамата и Мустафа Карадайъ, е подготовка, че една такава коалиция е възможна. 

Според Божанков хубавото в тази ситуация е, че всеки избирател може да види кой го лъже в очите и кой иска истинско върховенство на закона. 

Депутатът коментира и неприемането на Закона за защита от домашното насилие, като заяви, че в залата са се обсъждали джендърите, третия пол - нещо, което го няма в закона. А днес беше открита поредната жертва на домашно насилие

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

28.01 2023 в 13:29

Добро изказване, гледайте по същество.

ПП са съвременната лява партия с реалистични планове, БСП е комунистически изрод вече, който само иска, а няма хал хабер как ще достави.

Много точна аналогия с Възраждане.

210

3

Merc

28.01 2023 в 11:15

Кой как се е борил срещу фашизма.

Почитайте два дневника. Один во время блокады вела девочка Таня, у которой голод каждый месяц забирал жизни близких. Второй — чекиста Федора Боброва, который получал в комиссариате шпик и копчёную колбасу. Они жили в соседних домах, ходили по одной улице:

https://pbs.twimg.com/media/FnfGSBNWQAIFpyO?format=png&name=small

1236

2

БотоксПутю

27.01 2023 в 23:34

А варненското цигане - кречетало?