Брюксел прие българската петиция срещу двойния стандарт на храните

OFFNews 22 януари 2019 в 20:25 4214 0

Омбудсманът Мая Манолова защити в Брюксел петицията, която заедно с български граждани подаде срещу двойния стандарт при храните и напитките в Европейския съюз.

В петицията Манолова настоя за спиране на производството и разпространението на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество в страните членки на ЕС чрез промяна в европейското законодателство, включително в Директивата за нелоялните търговки практики.

„Огромен успех, Комисията по петиции в Европейския парламент прие за абсолютно основателна, внесената от нас петиция и я остави отворена, за да може ЕП да наблюдава този процес до окончателното приключване с обидната практика на двойните стандарти при храните”, каза Мая Манолова минути след приключване на заседанието в Комисията по петициите.

Омбудсманът съобщи, че и Комисията по вътрешен пазар в ЕП, която заседаваше по същото време, е одобрила сутринта единодушно, с 19 гласа „за“ и 1 „въздържал се“, „потребителския пакет“ на Вера Юрова - еврокомисар по правосъдие, права на потребителите и равенство на половете.

„Този пакет беше гласуван с огромно мнозинство и реално дава зелена светлина за неговото придвижване от комисията към ЕП“, подчерта омбудсманът и изрази надежда, че до края на мандата ЕП ще има време да приеме промените, които забранят двойните стандарти при храните.

„Това ще бъде огромна победа за България, за българските граждани и българските институции. Искам специално да благодаря на българските евродепутати от всички цветове. Представители на всички политически семейства бяха в Комисията по петиции в защита на българския национален интерес. Това всъщност е интерес на още 100 млн. европейски граждани“, допълни общественият защитник. 

По-късно Мая Манолова и еврокомисар Юрова се срещнаха и препотвърдиха позицията, че пътят срещу двойния стандарт при храните трябва да бъде извървян докрай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови