Букурещ клевети Кьовеши пред Файненшъл таймс

OFFNews 08 март 2019 в 10:49 4703 1

Лаура Кьовеши

Румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер е изпратил писмо до в. „Файненшъл таймс“, в което посочва, че Лаура Кьовеши не трябва да бъде назначавана за главен прокурор на ЕС.

„Нямам нищо лично против Лаура Кодруца Кьовеши, един от тримата кандидати за поста главен прокурор в новата институция на Европейската прокуратура. Но от всички доказателства, които съм видял - от съдии, прокурори и други достоверни източници, тя не би трябвало да бъде назначавана на тази изключително важна позиция“, пише правосъдният министър.

Той допълва:

"Г-жа Кьовеши не беше отстранена от длъжност заради прицелването на антикорупционната агенция, която оглавяваше, в корумпирани политици. Беше отстранена, защото агенцията нарушаваше закона. Конституционният ни съд постанови това. Нейните методи на разследване използваха принуда."

По думите на Тоадер по време на мандата си Кьовеши е разследвала 3420 съдии и прокурори, което е половината от действащите в страната магистрати. Тези разследвания не са стигали съдебна фаза, но оказваха натиск върху съдебната система, казва той.

Лаура Кьовеши бе отстранена от поста главен прокурор на НДБК през лятото на 2018 г. именно по искане на министъра на правосъдието.

Предстои преговарящ екип от ЕП да започне разговори с Европейския съвет за финалния избор на европейския главен прокурор. До момента стана ясно, че румънката е категоричен фаворит на Европейския парламент и на екипа от изтъкнати юристи, който подбра тримата кандидати. Европейският съвет обаче не е единодушен в избора си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!