Членове на СИНПИ са съавтори на книгата 'Войната и дипломацията'

OFFNews 16 ноември 2022 в 13:05 664 0

СИНПИ

Снимка СИНПИ

Посланик Чавдар Минчев и доц. д-р Николай Цонков

Членовете на Стратегическия институт за национални политики и идеи (СИНПИ) посланик Чавдар Минчев и доц. д-р Николай Цонков са съавтори на най-новата книга на Българското дипломатически дружество „Войната и дипломацията“.

Сборникът предлага интересни анализи и позиции на дипломати и експерти за развитието на международния ред и сигурност и мястото на България в контекста на войната в Украйна. Двамата автори участват със статия на тема „Може ли да има български национални интереси в условията на глобална и регионална несигурност?“.

Според тях войната в Украйна и протичащото преформатиране на международното съобщество създава условия на дисбаланс на интересите и силно противоборство между държавите. Тези промени предполагат промяна във външната политика на българската държава и формулирането на стратегическите национални интереси на България. Едни от най-важните български интереси са гарантиране на териториалната цялост, суверенитет и сигурност на българските граждани при реализиране на външната политика; гарантиране на правата и подпомагане на етническите българи, българските малцинства, и българските културни общности извън пределите на българската държава; защита на българската икономика. Жизненоважните интереси на българската държава се простират в границите на Европа,Черно море и Източно Средиземноморие.

Българската държава трябва да засили и да играе активна роля във връзка с развитието на балканските държави. Чавдар Минчев и Николай Цонков предлагат създаване на културна общност „Приятели на България“, обхващаща всички получили образованието си в България; Балканите да се превърнат в зона на мир, сигурност и взаимност; превръщане на българската държава в транспортен, логистичен и енергиен хъб посредством подобряване на свързаността между страните в региона; и стартиране на инициатива „България за Отворени и Дигитални Балкани“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови