Членовете на СИК са като родилки: казваш си 'Никога повече!' и после - хайде още едно

Хората са на крак 25-30 часа и повече, чакат цяла нощ, за да предадат протоколите си

Юлиана Ончева, Александра Маркарян 27 май 2019 в 12:53 4575 0

Стотици членове на секционни избирателни комисии (СИК) чакат пред сградата на управителя на София област на столичния бул. "Витоша", за да предадат протоколите от изборите за Европейски парламент. 

Автобуси от Етрополе, Правец, Ботевград, Костинброд, Ихтиман, Самоков, Долна баня, Костенец, Елин Пелин, Горна Малина, Божурище, Сливница, Драгоман, Своге, Годеч, Мирковo, Чавдар, Златица, Пирдоп, Челопеч, Антон и Копривщица са докарали по трима представители на всяка СИК от тези общини, заедно с чувалите с бюлетини. Пространството пред Съдебната палата е пълно с автобуси и полицейски автомобили. Недоспали членове на СИК са излезли, за да пушат. Щом виждат екипа ни, започват се оплакват от лошата организация и подпитват предлагаме ли закуски. Други дремят на седалките вътре или четат.

"Следващия път от ЦИК да ни осигурят служебни памперси! 30 часа не съм ходил до тоалетна, ако продължава така, ще трябва да ни сложат на хемодиализа" – възмущава се Николай Крушарски.

Повечето хора са на крак от 25, 28, 30 часа и повече. Вчера станали в 6 ч, отворили секциите в 7 ч и след приключване на изборния ден тръгнали от селата за Самоков, а оттам – за София. Имало график, по който трябвало да си предават протоколите в Районната избирателна комисия, но започнали закъснения, изчаквания на други СИК. И така към 11:30 ч. отпред още има чакащи хора.

Вътре става бързо, протоколите ги заверяват за отрицателно време, но се забавихме, защото част от членове на СИК бяха отишли да пазаруват, разказва пред OFFNews млада жена от самоковска секция. Ние вече минахме, но чакаме колегите, за да си тръгнем към Самоков с рейса, обяснява тя. И уточнява, че от 35 часа е на крак. Не за първи път е в секционна комисия, наясно е с чакането и умората, но - "не го правя, заради 50 лв. хонорар, заради партийни пристрастия и каузи е". "Ние сме като родилките - като мине раждането си казваш, никога повече, после - хайде още едно", смее се жената, майка на две деца. 

Други обаче съвсем не са били на шопинг. "Цяла нощ сме били в автобусите, в 2 след полунощ пристигнахме. Трябваше да влезем първи, но чакаме досега", казва Елена Спасова.

Според членовете на СИК организацията значително би се подобрила, ако не всички те, от над 60 секции, пристигат вкупом в София, а членове на РИК отидат по места. Така няма да има конвои с автобуси от областта, проверката и приемането на изборните протоколи ще се разпредели между повече хора от РИК и, съответно, ще приключва по-бързо. Но засега редът е такъв, какъвто е от десетилетия – чакане, чакане и пак чакане.

И това е една от причините младите да се отдръпват от СИК и в тях да има все повече белокоси. Има хора на по 70 и повече години, трудноподвижни – не знам те как издържат, споделя Наташка Василева от СИК в Етрополе. Според нея въпреки изнервящото продължително чакане, в РИК работата вървяла бързо, а екипът бил любезен.

Автобуси с членове на СИК има не само пред Сметната палата. Такива чакат и на площад "Македония" да тръгнат колегите им, за да доведат следващите членове на СИК от София област. Кога ще приключи предаването на протоколите засега не е ясно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!