Чумата влезе в политиката: БСП сезира прокуратурата, СДС иска оставката на шефа на БАБХ

ЕНП: Порожанов да си ходи, вълците на властта изядоха поминъка на хората

OFFNews 15 юли 2018 в 16:31 6834 3

Снимка Архив

БСП сезира Окръжна прокуратура - Ямбол и Софийски административен съд във връзка с евтаназирането на животни.

С жалбата до съда се иска спиране на заповедта, именно в частта за евтаназирането, тъй като налице са съмнения в достоверността на диагнозата "чума по дребните преживни животни". В нея се посочва още, че БАБХ е предприела крайни и драстични действия, вместо да организира други, предвидени в закона и в наредбите действия- като карантиниране на стадата със съмнения за заболели животни, ваксинация и др. 

Със сигнала до Окръжна прокуратура - Ямбол се настоява да бъде извършена проверка на действията на Българската агенция по безопасност на храните. В сигнала пише още, че при изпълнението на заповедта, полицията е въвеждала ветеринарно-медицинските лица без заповед.
Жалбата и сигнала бяха подадени днес от народния представител от "БСП за България" Кристиан Вигенин, съобщиха от пресцентъра на партията. 

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди ще посетят Болярово и с. Шарково, съобщиха от партията. Решението им бе продиктувано от напрежението, което ескалира в региона след открити гнезда на африканска чума по дребния преживен добитък. По правилата на Общността единственото решение в такива ситуации е хуманно умъртвяване на животните с цел превенция от разпространение на епидемията. Това извади животновъдите на улицата и създаде сериозно напрежение, което ескалира с всеки ден. Джамбазки и Сиди решиха да ги посетят, за да видят на място с какво може да се помогне на пострадалите хора. 

СДС настоява за незабавната оставка на изпълнителния директор на БАБХ - д-р Дамян Илиев, обявиха сините.

Основните им мотиви са: За пореден път ръководената от него служба върви след събитията, БАБХ не предостави никаква предварителна адекватна и навременна информация за евтаназията на животните в Ямболска област, Липса на каквато и да е съпричастност към мъката на отрудените хора, за които животните са техният поминък и целия им живот, Едва на третия ден се въвеждат пунктове за дезинфекция, докато към евтаназията на животните се пристъпва веднага. 

В позицията си СДС твърди още: Появата на болести, като нодуларен дерматит, бруцелоза, син език и чума през последните години, д-р Дамян Илиев обяснява като следствие на нерегламентирано движение и търговия с животни. А кой трябва да следи за това? Не е ли точно БАБХ?!

БАБХ се държи като наказателен отряд за бърза екзекуция на животни, а не като агенция, която трябва да се грижи за здравето и хуманното отношение към тях. Поредният случай на липса на професионализъм от страна на БАБХ, доведе до социално напрежение, недоволство и заиграване с мъката на стопаните на убитите животни.

Призоваваме д-р Илиев да отговори как сe стигна дотук: Нелегален внос? Пробив през „непреодолимото възпрепятстващо съоръжение“? - Наличие на огнище, което чиновниците от БАБХ са проспали?

Проблемите в Агенцията за безопасност на храните нарастват лавинообразно: безсмисленото убийство на четирите здрави кончета и двете кучета; умрелите от глад и студ коне, оставени на произвола в планината; кравата Пенка; лъвчетата Терез и Масуд; унищожената нелегална пратка от екзотични птици, преди да излязат резултатите от изследването и още много случаи, ясно показващи как се работи в БАБХ. Всички тези факти налагат незабавната оставка на д-р Дамян Илиев. Ако не го направи сам, редно е министърът на земеделието да реши този проблем и да го отстрани, пишат още от СДС. 

Вълците на властта изядоха поминъка на хората, обявиха от Единната народно партия. 

Министерство на земеделието и храните е тази институция, която трябва навреме и надлежно да обясни защо лишава от имущество българските граждани. Агенцията, с която министър Порожанов се опитва да оправдае комуникационен проблем, не е отговорна за комуникационна криза, защото тя е експертен, а не политически орган на властта. Лична отговорност за назначението и ръководството на БАБХ носи премиера Борисов и министъра Порожанов, съгласно закона за БАБХ, глава III чл. 5 изпълнителният директор се назначава от Премиера по предложение на министъра на земеделието и храните. Министерският съвет и министърът са длъжни да оповестят името на френската лаборатория, в която се извършват анализите и да обяснят защо е издадена заповед за избиването на животните 5 дни преди да са готови анализите на взетите проби? Министърът и премиерът трябва да обяснят как са взети 6000 проби, без да разберат хората. Къде са първичните документи, номера от ушни марки и имената на собствениците, на чиито животни са взети пробите, тоест публично оповестяване на лабораторните дневници. В случая, че тези факти не бъдат изяснени, българското общество ще остане с убеждението, че у нас се стимулира отглеждането на Вълци, а не на овце и кози.

„Министерски съвет да определи адекватно финансово обезщетение за избитите животни и мерки за възстановяване на поминъка в регионите, като след установяване на био сигурност да се компенсират стопаните с живи и здрави животни със същата бройка за връщане на социалното равновесие в регионите”, заяви председателят на Единна народна партия Валентина Василева.

Финансовата компенсация е само за разходите, които са направени примерно за фураж за животните, но истинското възстановяване на самия поминък на хората става именно чрез живи животни. Очакваме Министерски съвет и Министерство на земеделието и храните да привлекат гражданите и обществото като партньор в информационната кампания. Сегашната ситуация предизвиква истерия и липса на сигурност, както у животновъдите, така и сред консуматорите на мляко и месо. 

Първата и най-елементарна мярка за възстановяване на доверието е задължителната оставката на министър Порожанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8015

3

Natafff

19.07 2018 в 09:58

Дамян Илиев е единственият, който след толкова скандали, все още стои здраво на поста си. Не виждам с какво помагат тези оставки. Когато си извършил престъпление, би следвало да бъдеш съден. Действията му като шеф на БАБХ показват безкрайна неграмотност и са в разрез със задълженията му. Всички получени оставки - ок, но ако няма съд за тези хора, точно след 2 седмица тихомълком ще бъдат преназначени на други постове.

23293

2

Стефан

16.07 2018 в 05:01

Олигофренде, КАКВИ компенсации ще дадеш за целият живот на човек, за когото това е КАУЗА? И който няма нищо друго, и ВЕЧЕ няма да има. 5 лева? 35 лева? 50 милиона лева?
Твойте пари не стигат за Въскресение. Понеже не си бог, освен в собствените си очи. Даже с малка буква.
И даже жена ти има любовник, понеже си обикновен мухльо. Не ставаш за началник и на дребните говеда.

6162

1

red-army

15.07 2018 в 17:31

Това драги ми некадърни политици не е тема за вашите уста.

Ако тая малоумна пропагандна кампания се наложи българското животновъдство ще бъде тотално унищожено завинаги!!!!

Нали е ясно, че ако НЕ се спре тая зараза цяла България отива под карантина и нито Русия, нито Украйна или ЕС ще купува от нас каквото и да е свързано с животни - месо, яйца, мляко, сирене и т.н. за много години напред. Това е загуба на хиляди работни места и край за стотици фирми.

Тука политиците и популизма сериозно се насраха.

Лошото е, че много българи ще пострадат финансово а вероятно и здравословно от тия малоумни популистки призиви