Д21: ГЕРБ, БСП и ДПС налагат модел на политика чрез кражби. Отиваме на евроизбори, за да има алтернатива

Александра Маркарян 18 април 2019 в 17:16 6560 0

Снимка Александра Маркарян

"Движение 21 ще участва самостоятелно в изборите за Европейски парламент, за да предизвикаме съгражданите си да бъдат активни. Държим на българските избирателни да бъде представена алтернатива на модела на правене на политика чрез кражби, злоупотреби и търговия с влияние, налагани в България от ГЕРБ, но също така - и от БСП, и от ДПС."

Това заяви зам.-председателят на оглавяваната от Татяна Дончева партия Данаил Георгиев при представянето на листата на Д21 за евровота на 26 май. В листата фигурират 17 имена, а Георгиев е неин водач. №2 е д-р Лидия Чорбанова, трети е д-р Иван Янев (пълното представяне вижте по-долу).

"Ще участваме в изборите и за да убеждаваме хората в необходимостта от промяна - както в Европейския съюз, така и в България. Европа има нужда от нови лидери, нови идеи и нови политически конфигурации, включително разчупващи рамката на настоящите политически групи, които съучастничат в мафиотското управление на България", заяви Георгиев и подчерта, че възгледите на Д21 са проевропейски, въпреки че Движението иска промяна в Европа - на статуквото на брюкселската администрация.

Данаил Георгиев

За Д21 промяната на статуквото в България означава отстраняване на ГЕРБ от власт.

"Тези избори ще бъдат европейски и ние ще говорим за европейски политики, но няма как да не обърнем внимание на това, което тревожи и става все по-видимо за хората – грандиозното преяждане с власт от страна на сегашното управление. Още на тези избори за ЕП българските граждани трябва да покажем, че това управление трябва да си ходи", заяви Данаил Георгиев.

Според него бъдещето на България след отстраняването на ГЕРБ "трябва да бъде разглеждано не на принципа „стани да седна“ – да си отидат тези, за да настаним нашите на държавната хранилка, а да се основава на преодоляване на конфликтите и на тази страхотна агресия, която се е настанила в българското общество, подклаждана от говоренето на политиците от т. нар. системни партии".

В бъдещото управление на страната "няма място за партийни калинки, парашутисти и наследници на синя или червена номенклатура, хора с известни номенклатурни фамилии", допълни Георгиев и уточни, че и в реалността изразът "държавна служба" трябва да изпълнява значението на думите си, а именно в институциите да има отговорни и компетентни хора, които да служат на българските граждани.

Листата

За хората в листата Георгиев заяви, че те са във възрастовата група около 40-те си години, житейски зрели, изградили кариерите си не на база участия в партии, а професионалисти.

Това не са политици, не са известни от новините. Те може би нямат предимството на медийната гладка реч, но сами са изградили биографиите си и са добре познати в професиите си, допълни зам.-председателят на Движение 21.

Петима от тях са защитили образователната и научна степен доктор, а ето и представянето на всеки от тях:

1. Данаил Георгиев 

Роден в Ловеч. Завършил Езиковата гимназия в Ловеч с профил немски и английски език. Магистър по международни отношения от Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Професионална специализация – парламентарен и граждански контрол в областта на външната политика, отбраната и сигурността. С дългогодишен опит като експерт на парламентарните комисии по отбрана и външна политика и отбрана, както и в неправителствения сектор.

Завършил е редица курсове и обучителни програми по специалността си. На 41 г.

2. Д-р Лидия Чорбанова

Родена в Карлово. Бакалавър по политология и държавна администрация от National and Kapodistrian University of Athens, Атина, Гърция и магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт в Медицинския университет в София. Защитила докторска степен по социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията от МУ - София със специализация в областта на демографските политики в здравеопазването, майчиното и детско здраве. Има специализации по международни отношения и европейски науки в National and Kapodistrian University of Athens и регионалната политика на ЕС и процеса на разширяване в Централна и Източна Европа в Pantios Institute for political and social sciences - Атина, Гърция. С дългогодишен опит в неправителствения сектор, включително като съветник по регионалната и социална политика на члена на Европейския парламент от гръцката партия Сириза Костадинка Кунева. Работи в сферата на иновативните медицински и биотехнологични продукти.

3. Д-р Иван Янев

Писател, доктор по история, магистър по история, магистър по публична администрация с профил държавна администрация, магистър по специална педагогика. Председател на федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания", секретар на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928", член на Управителния съвет на Съюза на слепите в България. Автор на множество статии, доклади, есета, книги, в областта на историята, политиката, спорта, хората с увреждания и художествената литература. На 42 г.

4. Драгомир Ошавков 

Магистър по право от Софийския университет, адвокат в Адвокатска колегия - Бургас. Владее английски и руски език. Семеен, с две деца. На 44 г.

5. Светлозар Златев 

Роден в гр. Попово. Живее и работи в гр. Варна. Завършил “Счетоводство и контрол” в Икономическия университет – Варна. Притежава над двадесетгодишен опит в областите туризъм и финанси. Владее английски език. На 49 г.

6. Доц. д-р Пламен Ралчев 

Роден в Ботевград. Завършил е английска езикова гимназия и висше образование по международни отношения. Има докторска степен по политология. Доцент в Катедра „Международни отношения“ в Университета за национално и световно стопанство – София. Специалист в областта на международните отношения и международните комуникации, външната политика и сигурността, съвременната европейска политика. Специализирал е в Центъра за стратегически и международни изследвания – Вашингтон, и е бил стипендиант на Британския съвет в Университета в Бристол, Великобритания. Владее английски и руски, ползва немски език. Женен, има две деца. На 42 г.

7. Павлина Ковачева 

Завършила Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", специалност "Математика и физика". Работила е над 16 г. като преподавател. Собственик на компания за управление на имоти и управител и съсобственик на компания за производство и търговия с дамски облекла.

8. Боряна Петкова 

Магистър по политически мениджмънт, докторант по направление "Съвременна българска политика" в СУ "Св. Климент Охридски". На 31 г.

9. Д-р Иван Събев 

Бакалавър по счетоводство и контрол в Стопанската академия „Д. А. Ценов” – гр. Свищов и магистър по счетоводство и одит в нефинансовите предприятия. През 2018 г. придобива образователната и научна степен „Доктор“ по научната специалност „Счетоводна отчетност, контрол и анализ на стопанската дейност (счетоводство)”. Към настоящият момент е асистент в катедра "Мениджмънт" към стопанския факултет на Техническия университет в Габрово. Развива собствен бизнес в сферата на туризма. На 28 г.

10. Д-р Вяра Гришина 

Родена в Монтана. Завършила езикова гимназия с профил английски език в Монтана. Висше образование по ветеринарна медицина в Тракийския университет – Стара Загора. Освен към ветеринарната медицина, която практикува в региона на гр. Хисаря и околните селища, има сериозен интерес към просперитета на фермерския бизнес и животновъдството в България. Стреми се към превръщането на ветеринарномедицинската дейност в свободна и саморегулираща се професия. Приоритет за д-р Гришина е също опазването на животинските видове и техните местообитания, както и опазване на околната среда.

11. Емил Тарасов 

Роден в гр. София. Завършил висшето си образование в Национална спортна академия „Васил Левски“, специалности "Педагогика на обучението по физическо възпитание" и "Спортен мениджмънт". Работи в дирекция „Сигурност“ на летище София. Има опит и като управител и съдружник във фирма, занимаваща се с търговия и ресторантьорство. На 49 г.

12. Александър Денев 

Роден в Трявна. Завършил е висшето си образование в Пловдив, бакалавър е по политология. Магистър е от Академията на МВР, специалност „Защита на националната сигурност“. Работи с сферата на сигурността в частния сектор. Съдийства и на футболни мачове. На 32 г.

13. Димитър Веселинов 

Възпитаник на Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ - София. Завършил е висшето си образование в Софийския университет, специализирал е по зоология на гръбначните животни и антропология. Притежава професионална квалификация по маркетинг и реклама. Има професионален опит в държавното управление и администрацията, в деловото общуване и административната етика, разработването на вътрешно-нормативна уредба, във вземането на решения по управление на проекти, при въвеждане на иновации, свързани с електронното и информационно обслужване и управление на качеството на публичните услуги. На 50 г.

14. Иван Вацев 

Роден в Пазарджик. Полиглот, магистър икономист. Притежава богат опит в бизнес администрацията. Личните му интереси са в сферата на здравословния и природосъобразен начин на живот. На 38 г.

15. Юлия Малешкова 

Родена е във Варна. Завършила е Френската гимназия там. Магистър е по корпоративни финанси от Икономическия университет в Морската столица. Има над 10-годишен професионален опит в банковата сфера. Работи като специалист по анализ на кредитния риск.

16. Благовест Георгиев

Юрист с дългогодишен опит във финансите, на 38 г.

17. Гергана Неделчева Георгиева 

Родена е в Силистра. Живее и работи в Бургас. Завършила е Английска езикова гимназия в Силистра. Висшето ѝ образование е по география в Софийския университет и финанси във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Работи като главен счетоводител в частния сектор. Владее английски и руски език.

Манифест "За Европа на хората"

Ръководителката на организационната дейност в партията и втора в евролистата д-р Лидия Чорбанова представи също днес манифеста на Д21 "За Европа на хората". Текстът му гласи:

Европейският съюз е в дълг към своите граждани. Не успява да се справи с повсеместно нарастване на социалните неравенства. Ползите от икономическия растеж се концентрират в ръцете на малцина. В Брюксел цари тежка бюрокрация, решенията се приемат чрез сложни процедури, говори се на неразбираем език. Все повече хора се съмняват, че Европа работи за благоденствието на гражданите.

Трябва да бъде възроден проектът, в чиято основа са залегнали ценности като свобода, справедливост, солидарност, приобщаване, равенство пред закона. Европейският съюз не може да бъде само общ пазар и обслужващи го бюрократи.

Европа има нужда от нови лидери, нови визии, разчупващи рамките на настоящите политически групи. Да променим статуквото в брюкселската администрация, доминирано от големите европейски партии.

България трябва да излъчи за представители в Европейския парламент извънсистемни, но и компетентни личности – лидери, способни да формулират, отстояват и ангажират подкрепа за своите позиции. Пълноценни и ефективни участници във формирането на общите политики, защитавайки интереса на своите избиратели.

За нас пред скоби е поставено пълноправното присъединяване на България към Шенгенското пространство. Движение 21 ще работи за развитие и укрепване на Обединена Европа със следните приоритети:

Европа на справедливостта и равните възможности:
ЗА еднакво заплащане за равен труд, на едно и също работно място. За правото на българските фирми за равен достъп до свободния пазар, но и правото на работниците на достойни доходи, пълни осигуровки, отпуски и други социални придобивки.

ЗА въвеждане на общ данък върху финансовите транзакции. Печалбите да се облагат там, където се създават. За повишаване ефективността на институциите за борба със злоупотребите с публични средства.

ЗА реални инвестиции от Европейските фондове, които да подпомагат местните икономики и повишават качеството на живота. Край с разхищенията за басейни и стадиони в пустеещи села. Създаване на възможности за оценяване и финансиране на проекти директно от Европейските институции.

ЗА използване на европейските фондове за подготовка на фирми и работници за зелени и цифрови индустрии, за ефектите от разпространението на изкуствения интелект.

Свободна, сигурна и демократична Европа:
ЗА право на законодателна инициатива на членовете на Европейският парламент. За пълен парламентарен контрол спрямо Европейската комисия, включително по бюджетните процедури, които Комисията прилага спрямо държавите членки.

ЗА насърчаване на електронната демокрация и управление. За свободата на словото, но и ефективно противодействие на дезинформациите и манипулациите на публичните дебати чрез анонимни медии и фалшиви новини.

ЗА създаване в срок на Европейската прокуратура. За по-ефективно сътрудничество на съдебните и полицейските органи, както и в управлението на границите. За сключване на миграционни споразумения със сигурни държави в Близкия Изток и Африка за връщане на нелегални мигранти.

Съхраняването и развитието на Обединена Европа, както и нашето пълноправно и пълноценно членство е най-добрата възможност да реализираме личните си права и свободи, сигурност и стабилност, икономическо развитие и просперитет – за отделния гражданин и за страната като цяло.

Снимки: Александра Маркарян/OFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови