ДБ: Общината във Варна продава общинска собственост с гласуване анблок

OFFNews 15 юли 2020 в 15:44 4578 2

Представителите на Демократична България в община Варна излязоха с позиция срещу начина, по който е гласувал общинският съвет за продажба на общински имоти.

"С безпрецедентно гласуване на 19 решения за продажба на общинска собственост анблок, нещо, което не е правено в най-новата история на Варна след 1990 г., общината се отказва от десетки милиони евро", заяви съпредседателят на ДБ-Варна Васко Василев. Той обясни, че решенията са за разпродажба на десетки декари общинска земя - над 40 000 кв.м застроена площ.

Василев даде пример само с един от терените – 7 дка във "Възраждане", върху който може да се застроят 35 000 кв.м. За тях е обявена начална тръжна цена 2,5 млн. лв., което е в пъти под пазарната цена. Според него гласуването анблок е имало за цел да прикрие нелицеприятни факти, които биха излезли в дискусия точка по точка за всеки терен, какъвто би следвало да е подходът.

"Общината няма воля да се справи и с проблема със застрояването", е мнението на другия съпредседател на обединението Нелко Начев. "Говорим за този проблем от самото начало на съществуване на новия общински съвет, но резултат няма. И то не защото общината няма възможност, а защото няма воля да започне процеса. Не е случайно и че всяка година няма отчет за изпълнението на ОУП", посочи Начев.

Становището на Демократична България е, че терените не трябва да се продават, а да се купуват. Функция на общината е да изгражда спортни съоръжения и зелени площи.

Според Начев още по време на изборите ДБ предложила да се дадат терени за обезщетяване на собствениците в Морската градина, общината да придобие терени и да разшири парковата зона. "Същият проект можем да предложим за поделението на „Почивка“, което е запустяло и макар че тази година малко го разчистиха, няма свободен достъп на гражданите. Това ще разшири Морската градина с още 15 дка, мисля. Но никой не мисли за това, тръгнали да продават терени и да дадат 50 дка на някакво сдружение, регистрирано преди 10 дни. Добре че се отказаха от предоставянето на този терен, засега, предполагам. Общината трябва да мисли как Варна да стане по-добър град за живеене, а не да гледа как да продаде някой терен, който да се презастрои", каза Начев.

Той очерта няколко основни проблема, които са слаби точки в управлението на кмета Иван Портних:

1) Предизвика с бездействието си най-голямата екологична катастрофа във Варна и региона;

2) Построи най-скъпия и некачествен булевард в историята на Варна и България;

3) Говори за "град на знанието" в града с най-много кол центрове в България – Индията на Балканския полуостров;

4) Презастрои Варна и "Св. Константин" – неговите подписи/или на пълномощниците му стоят под разрешенията за строеж на 25-етажните сгради на „Бриз“, „Пчелина“ и продължаващото презастрояване на „Св. Константин“ – там парк практически вече няма.

"Говори се за предстоящ небостъргач на мястото на Шахдома, надявам се да не е вярно", заяви Начев.

В отговор на твърдението, че е продал терени на Алея Първа на ТИМ Начев изтъкна, че явно общинската съветничка от ГЕРБ има кратка памет и са забравили, че е дългогодишен служител на ТИМ. Той уточни, че доколкото му е известно, държавата е продала собствеността на Алея Първа на ТИМ на няколко етапа.

"Това, което мога да заявя, е, че лично аз или дружество, което е моя собственост, не е притежавало и не притежава нито една педя земя или друг актив на територията на Морска градина - Варна, докато аз съм бил негов собственик", заяви Нелко Начев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3006

2

Soniq Filkova

15.07 2020 в 17:52

Тия двамата стават смешни с това кой какви отношения имал... Да не са любовници ;)
Отделно са им глупави и опорните точки - да не би да е лошо на Алея първа? Да не казвам, че сигурно е най-добре поддържаното и уредено място в града!

3810

1

Пенчо бре

15.07 2020 в 16:54

Този град не се го ли прекръстиха на Варнеция?