ДБ към Борисов и Радев: Отменете поканата към Путин

OFFNews 06 ноември 2019 в 16:33 2250 0

Демократична България определи като недопустима намеса във вътрешните работи на България награждаването от руския президент Владимир Путин на лидера на Русофили Николай Малинов и изявлението на говорителя му Дмитрий Песков, че Москва счита България като част от “руския свят”.

Според демократите българските власти се намират действително под натиск от страна на Путин и неговото правителство.

От ДБ призовават министър-председателят Борисов и президентът Радев да осъдят ясно и недвусмислено грубата намеса на Русия във вътрешните работи на България и в нейната съдебна система и да поискат извинение от президента Путин.

Борисов и Радев са длъжни да отменят поканата към руския държавен глава да посети страната ни. Време е Русия да разбере, че България е суверенна държава и като такава е член на Европейския съюз и НАТО, а не е част от “руския свят” или “Руската федерация”, заявяват от Демократична България.

Ето и цялата позиция на демократичното обединение:

Дни след като България даде коридор на руски военни самолети, натоварени с оборудване за Сърбия с разрешение на българското правителство, в Москва лично от Путин – изключително демонстративно, беше награден с орден Николай Малинов, който лично българският министър-прадседател Борисов обвини в шпионаж в полза на Кремъл.

Веднага след този арогантен акт, говорителят Дмитрий Песков обяви, че Русия счита България като част от “руския свят”, а защо не и като част от “руската федерация”, като не случайно денят на връчване на наградата на Малинов съвпадна с празниците на “Денят на руската нация”. В свое изявление Малинов сподели, че Путин, на когото се оплакал от обвиненията срещу себе си, го посъветвал да има търпение, защото българските власти се намирали под “сериозен натиск”.

Ние от Демократична България определяме тези събития като безпрецедентна намеса във вътрешните работи на държавата, а менторския имперски тон на Кремъл като недопустим за международни отношения и считаме, че българските власти се намират действително под натиск – този натиск е от страна на Путин и неговото правителство.

Ние призовававаме българското правителство в лицето на министър-председателя Борисов и президента Радев да осъдят ясно и недвусмислено грубата намеса на Русия във вътрешните работи на България и в нейната съдебна система и да поискат извинение от президента Путин. Борисов и Радев са длъжни да отменят поканата към руския държавен глава да посети страната ни. Време е Русия да разбере, че България е суверенна държава и като такава е член на Европейския съюз и НАТО, а не е част от “руския свят” или “Руската федерация”. Настояваме Радев и Борисов да защитят честта и достойнството на българската държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови