ДБ със стратегия за пътна безопасност в столицата: бързи бус ленти, повече велоалеи, до 30 км/ч в кварталите

OFFNews 22 май 2020 в 11:20 3340 3

Пътната безопасност в столицата не е на нужното ниво и за това говори увеличаващият се брой нещастни случаи. Необходима е нова стратегия, която радикално да намали пътния травматизъм. За целта велосипедният и пешеходният транспорт трябва да се превърнат в приоритет, разрешената скорост в кварталите да е 30 км/ч, а промени да има в нормативната уредба, регулираща пътната маркировка, светлинната сигнализация и физическия дизайн на пътните платна.

Това обявиха от Демократична България, представяйки своя план за пътна безопасност в София.

Основополагащ принцип на пътната безопасност в София и извън нея трябва да бъде пълната нетолерантност към смъртта и травмите, свързани с използването на пътната мрежа, се посочва в плана.

Какви стъпки още предлага ДБ

На първо място, проучване на опасните кръстовища, автомобилния трафик и на пътникопотока, което ще даде данни за картината сега и къде промените са най-неотложни.

На второ място, цялостно видеонаблюдение в столицата, така че нарушителите да бъдат преследвани и глобявани без изключения и в кратък срок. За целта е необходимо да бъдат монтирани нови камери, които да обхванат целия град. Покриването на столицата с камери през 500 м се оценява на до 20 млн. лв. Парите за закупуването на необходимата техника ще се възстановят от глобите само след няколко месеца, посочват от ДБ.

Необходима, според авторите на стратегията, е и оптимизация на Центъра за управление на трафика – неговата роля трябва да бъде водеща за координацията и по-ефективната организация и контрол на трафика в София. За тази цел в него трябва да бъде осигурено и място за представители на СДВР, Столична дирекция пожарна безопасност и защита на населението (СДПБЗН) и Спешна помощ. Управлението на столичния трафик, включително колите със специален режим на движение и публичния транспорт, трябва да бъде осъществявано от една точка.

Предлагат се и конкретни промени в организацията на градския транспорт.

Това включва съвременна система за таксуване на пътниците, която да позволява таксуване на час или изминато разстояние. Тази система следва да има приложение за телефон за Android и iOS, но и да е достъпна през уеб браузър за всяко устройство. Да може да се плаща по различни начини – както онлайн, така и офлайн. Подобна мярка има потенциала да върне доверието в ГТ на някои от разочарованите от него пътници и да увеличи броя на пътуванията с него, подчертава ДБ.

Създаване на BRT линии е друга идея в стратегията. В София има бус ленти, но няма BRT линии. BRT (Bus Rapid Transit) изцяло изолира бус лентата от лентите за автомобилите и увеличава в пъти скоростта на придвижване на автобуса. С въвеждането на няколко такива линии превозът по тези направления ще се доближи като скорост до този на метрото, но на много по-ниска цена.

Tрамвайни ограничители да бъдат поставени там, където такива все още няма и се налага трамваи и лични автомобили да споделят уличния профил, чакайки равнопоставено в задръстванията.

Довършване на метрото - трябва да бъдат довършени разклоненията на трети метродиаметър до кв.„Левски“ и до район “Слатина”, както и това по бул. „Царица Йоана“ между Люлин 2 и 3, за да се прехвърлят част от сегашните пътувания с личен автомобил към метромрежата.

Предлага се нов трамвай по бул. „Тодор Каблешков“ тип леко метро – линията да покрива цялото трасе на булевард „Тодор Каблешков“ със следния маршрут: започвайки от Овча Купел, през бул. „Цар Борис III“ (правейки връзка с трамваи №5 и №11), връзка с трамвай №7 при бул. „България“, МС „Витоша“ при бул. „Черни връх“ (правейки връзка с трамвай №10), МС „Г. М. Димитров“ при бул. „Драган Цанков“, 4-ти километър, правейки връзка с продължението на 3-тата метролиния и Червено знаме при бул. „Шипченски проход“ (правейки връзка с трамвай №20). Линията има капацитет да превозва над 65 000 пътници дневно – почти колкото е капацитетът на една метролиния

Разписанието на градския транспорт трябва да бъде добавено в Google Maps и други софтуери, с целенасочено старание да бъдат покрити най-популярните мобилни приложения. Виртуални метротабла – информацията за движението на метровлаковете в реално време да бъде качена във виртуалните табла на ЦГМ, както отдавна е направено с наземния транспорт.

Улиците, тротоарите и зелените площи трябва да бъдат изчистени от паркирани коли. Така ще се намалят и ПТП-тата, като се осигури по-добра видимост и повече пространство на пешеходци и велосипедисти.

ДБ поставя акцент и върху споделеното пътуване тип Uber. Eто какви са аргументите: "Спирането на Uber в София беше класически пример за лобизъм, след като руският му конкурент Maxim беше оставен да работи. С аргумента, че Uber не плаща данъци, на компанията беше забранено да оперира в България. В Киев например работят едновременно Uber, Lyft, Didi и Ola и много класически таксиметрови фирми. Връщането на Uber (ако българският пазар все още представлява интерес за тях) и създаването на по-конкурентна среда ще повиши качеството на услугата за частен превоз и ще даде възможност и на самите таксиметрови шофьори да работят при по-добри условия. И не на последно място, при правилно законодателство компаниите за споделено пътуване биха могли да се превърнат в големи данъкоплатци, с парите от които да инвестираме в пътна безопасност. Такъв пример ни дава Букурещ."

Подходяща маркировка - хоризонтална и вертикална, подобряване на тротоарите, достъпността на спирките и пешеходните пространства са други идеи в стратегията.

ДБ настоява още за довършване на Софийския околовръстен път (СОП) – в момента СОП се строи в частта Младост – АМ „Тракия“, но завършването и на последния участък между Бъкстон и Люлин ще е факторът, който в действителност ще изнесе част от трафика от центъра на града към периферията му – към околовръстното шосе и Северната скоростна тангента, посочват авторите.

Те посочват и най-неотложните пътища, които трябва да бъдат изградени:

- изграждане на бул. „Тодор Каблешков“;
- изграждане на бул. „Източна тангента“ от Северна скоростна тангента до бул. „Асен Йорданов“;
- връзка на Северна скоростна тангента с бул. „Илиянци“
- пробив на бул. „Данаил Николаев“ от Сточна гара до Централна гара
- удължаването на бул. „Копенхаген“ от бул. „Цариградско шосе“ до ж.к. Младост;
- връзка на бул. „Брюксел“ от летището до СОП;
- пробив на бул. „Пенчо Славейков“ от Пирогов до бул. „Инж. Иван Иванов“;
- удължаване на бул. „Монтевидео“ до Люлин;
- пробив от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ до моста Чавдар (в момента тази връзка се осъществява по ул. „Черковна“, но с ограничен капацитет);
- разширяване на бул. „Ломско шосе“ до СОП;
- изграждане на Обелско шосе;
- изграждане на бул. „Рожен“ (нов).

Свързани и безопасни велоалеи са другото, върху което трябва да се работи, смята ДБ. Разширяването на съществуващата мрежа от велоалеи и превръщането им в безопасни и безконфликтни за всички участници в движението ще даде реална възможност гражданите на София да се придвижват с колела и тротинетки и ще намали зависимостта им от личните автомобили. Строителство на нови и обособени велоалеи от големите квартали към центъра на града, както и от съседни населени места към София ще прехвърли значителна част от трафика към велосипедната инфраструктура, като по този начин ще разтовари част от булевардите и улиците, по които се движат личните автомобили и градския транспорт. Поставянето на охраняеми велопаркинги и стоянки на ключови места ще даде повече сигурност на велосипедистите и ще стимулира повече хора да карат колело. Създаването на мрежа от общински велосипеди, които биха могли да се наемат с абонаментна карта или с приложение за телефон, ще прехвърли още повече хора от колата към колелото и ще разтовари от автотранспорт централните и гъстонаселените части на града, пише в стратегията.

Интегриране на пътническите ЖП превози в транспортната мрежа на града с общо таксуване, виртуални табла и подобрени възможности за прекачване. ЖП линиите, идващи от Горна Баня, Волуяк, Кремиковци и Казичене трябва да бъдат „обърнати“ към кварталите, които прекосяват, за целите на крайградски и бърз вътрешноградски транспорт на големи дистанции, добавят от ДБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4015

3

No matter what

22.05 2020 в 12:26

Че те ДБ само в стратегиите ги бива ..

4000

2

DepecheMode

22.05 2020 в 12:14

ох беее, стига с тия стратегии за всичко, спрете се малко. направете нещо реално и после говорете. по-големи стратези от Стратега от Мировяне се изкараха тези.

14469

1

случайно прочетох

22.05 2020 в 11:57

Приветствам идеите!