ДБГ: Правителството няма идея какво ще прави с българските студенти и работници след Брекзит без сделка с ЕС

При гласуването за изтребители всички разбраха, че ДПС са скрития съдружник на ГЕРБ

OFFNews 18 януари 2019 в 15:02 3606 0

Българското правителство няма идея какво да прави, ако след два месеца Великобритания напусне Европейския съюз без сделка, заяви председателят на Движение България на гражданите (ДБГ) Димитър Делчев в TV+.

Той припомни, че Обединеното кралство е третата държава в света с най-много български емигранти, както и че почти всички лидери на европейски държави вече са изразили позициите си за Брекзит.

Германия има готовност да приемe редица закони за бъдещите си отношения с Лондон, френското правителство е готово с 5 правилника за „Брекзит без споразумение“, но българският министър-председател и външният министър втори ден мълчат по темата, отбеляза Делчев.

"Намираме се в нова ситуация Брекзит да се случи без европейско споразумение, което ще засегне стотици хиляди наши сънародници и липсата на действия оставя убеждението, че за правителството тази тема не е важна", подчерта той.

След въпрос за американски изтребители F-16 Димитър Делчев заяви, че ДБГ подкрепя купуването на американските изтребители, защото "имат безспорни предимства", но подчерта, че след вчерашното гласуване "за всички вече е ясно, че ДПС са ключов партньор на ГЕРБ още от самото начало".

По повод сблъсъка между Валентин Златев и Кирил Домусчиев за Закона за горивата председателят на ДБГ коментира, че правителството има да реши два важни въпроса – за сивия сектор, който според министъра на финансите е 20% от търговията с горива, и за концентрацията на собствеността при акцизите и данъчните складове.

Правителството трябваше да създаде условия за откриването на нови складове, които да са собственост на различни лица, както и да предприеме смели действия за ликвидиране на сивия сектор. Ако нищо от това не може да свърши, защо въобще е на власт, запита риторично Делчев.

Според него "Българската енергийна борса няма белезите на свободен пазар, а по-скоро на битпазар" и напомни за сигнала, който предстои да изпрати до Европейската комисия.

"Тримата продавачи, които предлагат 85% от електроенергията на борсата, всъщност се владеят от едно и също лице и това е държавата. Въпреки че те бяха проверени, до този момент няма санкции, защото държавата пази държавата, а в същото време само за една година цената на търгуваната електроенергия се е качила безпричинно с 250%", посочи той и прогнозира поскъпване на тока, водата и парното с около 15-20%.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови