ДБГ зове за широка коалиция вдясно: тя би осигурила двама евродепутати, без нея няма да има и един

OFFNews 14 януари 2019 в 15:36 4628 0

Отношението към ГЕРБ и егоизмът вдясно са основните пречки пред обединение на десните партии, посочи в отговор на въпрос зам.-председателят на Движение България на гражданите (ДБГ) Найден Зеленогорски на пресконференция днес.

От ДБГ посочиха, че работят за широко дясно обединение у нас на политическите сили - членове на ЕНП, с изключение на ГЕРБ, "които затънаха в популизъм", по думите на Зеленогорски.

И все пак в началото на годината с предстоящи избори за евродепутати и местна власт в редиците на ДБГ се прокрадва песимизъм.

"С дълбока загриженост искам да кажа, че след раздвижването през октомври, ноември и общите кръгли маси, през последните седмици има забавяне, застой, който е силно притеснителен. Вече закъсняваме, часовникът цъка не в наша полза, а срещу интересите на десните политически сили", предупреди Зеленогорски.

Той посочи, че има опасност на изборите за Европейски парламент да се явят две конкурентни десни листи, което да доведе до това, че няма да бъде излъчен нито един десен представител. А широк десен проект гарантира поне двама евродепутати, прогнозира той.

Липсата на единство го провокира да се обърне чрез медиите към останалите десни формации с въпроса: "Колеги, искаме да направим по-силни ГЕРБ, ДПС и БСП ли?".

Оценката на ДБГ за изтеклата 2018 г. е, че тя е "пропиляна" в скандали, които не са намерили своите решения, а като примери оттам посочиха фалита на ЗК "Олимпик", след който нищо не последвало, безсрочното отлагане на електронното гласуване, корупционни скандали, незаработилата система за електронните винетки, сривът на Търговския регистър.

"С две думи, правителство не успя да постигне каквото и да било в посока решаване на проблемите. Те се пренесоха в настоящата година и ни очаква още от същото и то много повече. Отново няма да се работи по важните проблеми и високите цени на тока, водата", коментира Димитър Делчев.

Виждането му е, че в настоящата година на изборите "очевидно партиите ще мислят само как да се представят, а не как да решат проблемите на хората", че ще е година на големите обещания, а не на решенията.

В контекста на предстоящите местни избори от ДБГ коментираха и управлението на София, което определиха като "провал". "Повече от 12 години кметът, общинският съвет и администрацията се провалиха в решаването на най-важните проблеми", заяви Денислав Генчев и даде пример с качеството на въздуха; некачествените ремонти.

Работи се без стратегия, а управлението е вредно за града, заключи той. Според него 2019-а ще е "още една загубена година" заради изборите.

Във връзка със скандала с унищожаването на дюните в къмпинг "Смокиня", от партията коментираха, че той е пример, доказващ "грандиозната корупция и липсата на система за контрол в държавата". Те недоумяват и как е възможно такъв обект да е частна собственост и питат кой го е разрешил.

Коментираха и заявлението на Марк Жирардели, че е новият собственик на "Юлен", след като от 2012 до 2016 г. правил проучване. 

Това е много странно - в периода 2014-2016 г. той беше съветник на министър Николина Ангелкова, посочиха от ДБГ и обявиха, че ще проучат въпроса бил ли е в конфликт на интереси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови