ДДС реформа: 9% ставка за ресторанти, но не и за храните. Намалението ще важи и за книгите

OFFNews 12 май 2020 в 15:45 8433 4

Няма да има намаление на ДДС до 9% за храните от първа необходимост. Oчакването падане на данъка за ЧНГ 2021 просъществува само час. 

В съобщението на правителствената пресслужба първо присъстваха храните, после те отпаднаха в уточняваща информация, след среща на премиера Бойко Борисов с ресторантьори.  

Данъкът добавена стойност се намалява за ресторанти, барове и дискотеки от 1 януари. Обещаха, че ще внесат повече пари в бюджета, бизнесът ще излезе на светло, обясни Борисов на брифинг в парламента по-късно. 

Освен за нощувките и организираните пътувания в туризма, както е сега, намалената ставка ще важи и за "заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма", уточни правителствената пресслужба.  

Финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова са категорично против, призна Борисов. Той уточни, че решението е на парламентарната група на ГЕРБ, взето с мнозинство. Затова казвам само кой е против, обясни премиерът. 

Това е мярка за подкрепа заради пандемията, затова сега съм се съгласил. Имам доверие на Горанов, но аз съм му началник, не той на мен. Който не е съгласен, отива, дава си оставката, заяви още Борисов. И допълни, че партията му е важна, защото с нея отива на избори. Цял един бранш стои срещу мен, да видим дали ще работят, както обещават, каза още той. 

Утре законопроектът ще бъде оформен, ние настояваме за 9% данък и за духовната храна - книгите, съобщи министър-председателят. 

Ваучери за почивка в страната ще получат хората, които са на първа линия с COVID-19, каза пък Валери Симеонов. Това са полицаи и медицински персонал, уточни лидерът на НФСБ. Условието е тези ваучери първо да бъдат използвани в държавните бази и едва след като се запълнят те, ще се използват в хотели и места за настаняване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

4

Hissarion

13.05 2020 в 12:10

По тая логика трябва да свалят ДДС на библиотеките, а да оставят това на книгите.

13510

3

Mayya

12.05 2020 в 17:22

И ква стана тя - Хазартът умря!! Да живеят ресторантите, баровете и дискотеките!!
Кръчмарите били обещали. Докато ни видят сметката ...

17439

2

мнение от IP

12.05 2020 в 17:16

На Борисов винага са му най-важни ресторантьорите. Значи храните от първа необходимост не може, но ресторантите може. А какви ще са цените в тях? Да се преориентираме към хранене в ресторант с 9% ДДС, вместо от магазин с 20% ДДС. Смехории...

18551

1

Нострадамус

12.05 2020 в 16:35

борисоф преди няколко часа:ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г.
борисоф сега: ДДС ще се намали, но само за Туризъма
борисоф след време :ДДС няма да се намаля, остава 20%.
борисоф е Гений на еквилибристиката!