ДОСТ и НПСД: Паметна плоча на ген. Семерджиев? Срам!

OFFNews 13 юни 2018 в 12:51 7486 0

Решение на общинския съвет във Велинград да се постави паметна плоча на ген. Атанас Семерджиев на родната му къща в града, предизвика остри реакции в публичното пространство.

Решението е прието с 21 гласа „за", без нито един „против" или „въздържал се". Ген. Атанас Семерджиев е дългогодишен началник на Генералния щаб на БНА /1962 – 1989/, първи заместник-министър на народната отбрана /1966 – 1989/, член на ЦК на БКП от 1962 и на ВС на БСП. През декември 1989 г. е назначен за министър на вътрешните работи в правителството на Георги Атанасов. Остава на този пост и в първото правителство на Андрей Луканов, вицепрезидент на Република България /1990 – 1992/ избран от Народното събрание, народен представител в 7-то ВНС. 

Името му се свързва с подпалването на Партийния дом на БКП преди 28 години. 

Срещу поставянето на паметната плоча най-остро реагираха от ДОСТ и НПСД. Лютви Местан призова гражданите на Велинград, които не са съгласни с решението, да го обжалват пред Административния съд на страната. 

В текста на ДОСТ се казва още: 

Гласовете „за" на БСП са обясними. Тази партия така и не се разграничи от комунистическото си минало и в същността си продължава да бъде посткомунистическа. БСП удостоява с цветя на признателност паметника на комунистическия диктатор Тодор Живков в Правец и, ако има как, би изградила паметници на всички членове на своя Централен комитет – мракобесният орган на българската комунистическа власт. Фундаменталният въпрос за това дали за 29 години демокрация сме изградили демократичен рефлекс и имунитет, е свързан с гласовете „за" на съветниците от двете местни коалиции и най-вече на ГЕРБ и особено на ДПС. ДПС има четирима съветници в Общински съвет Велинград – Юмер Мустафа, Искрен Тюфекчиев, Пламен Хаджиев и Бельо Бельов Мандраджиев, който е и председател на Общинския съвет и точно неговият подпис стои под циничното Решение.

Генерал Атанас Семерджиев заслужаваше справедлив съд, а не паметна плоча. Той е най-дългогодишният началник на Генералния щаб на Българската народна армия (1962-1989 г.), чийто танкове и БТР-и участваха в кървавата саморазправа с мирните протестиращи срещу Възродителния процес. Именно с негова заповед са тръгнали комунистическите танкове и БТР-и, за да смажат справедливия процес на турците и мюсюлманите от Джебел, Могиляне, Момчилград, Груево, Каолиново, Дулово и къде ли още не. Точно с калашниците на Българската народна армия са разстреляни без съд и присъда десетки граждани, чиято единствена „вина" бе, че са дръзнали да защитят свещеното си право на име, език, религия и култура. Сред тях е и 17-месечната Тюркян от Могиляне.

Партия ДПС, която претендира, че е родена от болката на Възродителния процес, дължеше минимум четири гласа „против" Решението на Общински съвет Велинград. В противен случай губи моралните и политическите си основания да представлява този героичен народ. 

Интересен е въпросът каква ще бъде реакцията на Централното ръководство на ДПС. Никаква. Едно е да искаш оставката на Областния си лидер в София за приемането на Владимир Кузов в ДПС и съвсем друго да изключиш четиримата си общински съветници от Велинград за съучастието им в моралната гавра с паметта на жертвите на Възродителния процес. 

От НПСД обявиха решението за срамно

Срамно е, че общинския съвет във Велинград единодушно е решил, че човекът, който изкара войската срещу мирни български граждани, които защитаваха правото си на име и самоопределение по време на Възродителния процес, е достоен да бъде увековечен с паметна плоча.

Добре е, че евродепутата от ДПС Илхан Кючук е информирал колегите си от Европейския парламент за смяната на имената на над 800 местности в Стара Загора. За съжаление за пореден път ставаме свидетели на двоен стандарт, показно проблема се изнася навън, докато вътре в ДПС никой не търси отговорност от общинските съветници които участват във взимането на подобни решения. В случая председателят на Велинградския общински съвет Бельо Мандраджиев, който е член на ДПС, е гласувал със „ЗА“ и е парафирал с подписа си този срамен акт на подигравка с жертвите на комунизма. 

Изпълнителният съвет на НПСД смята, че решение № 199 на Велинградския общински съвет за поставянето на паметна плоча на ген. Атанас Семерджиев е в пряко противоречие със Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, приет от 38-то Народно събрание и Декларацията, осъждаща опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани, приета от 41-то Народно събрание.

Изпълнителният съвет на НПСД настоява за отмяна на това скандално, срамно решение и смята, че възхваляването и/или издигането в култ на активни членове на политически режими, признати от националното законодателство за престъпни, е неприемливо.

Призоваваме всички граждани, които изповядват демократични ценности, репресираните от комунистическия режим и съюзите, които ги представляват, както и Изселническите дружества, представляващи интересите на българските граждани в Република Турция, да поискат незабавната отмяна на въпросното решение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови