ДПС: Ако бяхте приели по-рано закона на Пеевски, нямаше да има такива критики в доклада на ЕК

От партията на Карадайъ смятат, че и те имат принос за положителния доклад

OFFNews 14 ноември 2018 в 11:02 1979 0

В мониторинговия доклад на Европейската комисия (ЕК) нямаше да има критики за медийната среда, ако депутатите бяха приели по- рано Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги, станал известен като "медийния закон на Пеевски".

Такава теза изрази един от вносителите на окончателно приетия закон - депутатът от ДПС Йордан Цонев. 

"Ако управляващите не бяха бавили закона, който ние внесохме с колегите Пеевски, Хамид Хамид и Велислава Кръстева и ако този законопроект беше приет преди няколко месеца, той щеше да бъде отразен в доклада. И сме абсолютно убедени, че нямаше да ги има тези критики по отношение поне прозрачността на медийната среда", каза той на пресконференция, на която партията представи позицията си по повод редовния доклад по механизма за сътрудничество и проверка на България.

Цонев подчерта, че по отношение на свободата на словото думата имат журналистите, а не политиците. "Така че медиите също имат какво да прочетат в този доклад и какво да добавят", каза той. 

Според ДПС в доклада е имало критики и за влиянието на издатели към журналистите в медии. "Имаше такива случаи. Помните изтеклите мейли, в които издателите на цялата пресгрупа на Капитал нареждаха на журналистите какви трябва да бъдат позициите. Признаваха, че участват в назначения в изпълнителната власт. Виждате, че всички тези неща за отразени в доклада. Те не са пропуснати. И когато ние като политици критикуваме една или друга част от тази среда се оказва, че сме имали някакво право. Макар и мъничко", добави още депутатът от ДПС. 

Той не даде пример с друга медийна група. От ДПС не коментираха и критиките в доклата, че у нас има медиен натиск към съдии. 

От ДПС обявиха, че проблемите в медийната среда е една от малкото критики и обявиха, че докладът като цяло е положителен и са доволни от него. По думите им той е обективен и "трябва да продължим всички да работим в тая посока".

Според партията на Мустафа Карадайъ и те имат принос за положителния доклад. " Парламентарната група на ДПС участва изключително активно във всички предложения и всички законопроекти, в голяма част ние сме съвносители и активно участвахме в дебата. Нещо повече - голяма част от нашите предложения подобриха законите, които бяха приети", каза Хамид Хамид.

Той не пропусна да похвали и съдебната система - съдии, прокурори ВСС, които според ДПС са имали "своето огромно желание за реформи". "Голяма част от положителната оценка се дължи и на тях", смята Хамид.

"Всъщност нашата оценка е, че това е най-добрият доклад от началото на прилагането на този механизъм. Напредъкът е очевиден. нещата, които са казани в него, са верни за страната. Радостен е фактът, че той е предпоследен. Дано наистина да остане предпоследен", добави Цонев. 

От ДПС отказаха да коментират изказването на президента Румен Радев, че корупцията властва у нас. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови