ДПС: Който се притеснява от закона за медиите, значи има какво да крие

Николаос Цитиридис 07 февруари 2018 в 11:33 4316 0

"Няма как този закон да е насочен срещу някого, той цели само едно - информираност. Ако някой се притеснява от законопроекта, то това са лица, които имат какво да крият. Ако този закон бъде приет, ние ще разберем, какво имат тези лица да крият" - с тези думи Хамид Хамид от ДПС коментара в парламента опредложените вчера промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения.

Вносители на законопроекта са Хамид Хамид, бившият пиар на ДПС Велислава Кръстева, Йордан Цонев и издателят Делян Пеевски, който традиционно не беше в парламента, за да представи проекта си. Това направиха само Хамид и Кръстева.

Любопитно е, че когато внасяха закона срещу "вторичното разграбване на КТБ", от ДПС коментираха по същия начин законопроекта си. През октомври Йордан Цонев каза: "Гледайте внимателно кой говори срещу този закон."

За ДПС целите са няколко - осветляването на собствеността на медиите, финансирането (но само извън рекламните договори) и разпространението на печата.

Защо в предложението на ДПС няма например осветляване и на получаваните банкови кредити, Хамид коментира така: "Отворени сме на предложения между първо и второ четене, ако законът мине."

В момента Законът за задължителното депозиране на печатни и други произведения изисква всяко печатно издание да съобщи собственика си в началото на всяка календарна година, а информацията се вписва в регистър, поддържан от Министерството на културата.

С предлаганите промени регистърът ще се разшири и ще обхване собствениците не само на печатните медии, но и на онлайн изданията, радиата и телевизиите. Собствениците трябва да бъдат посочени до физическите лица. Вносителите изрично посочват, че законът ще обхване всички доставчици на "медийни услуги" по смисъла на Изборния кодекс, а в него влизат всички видове медии.

Повече за законопроекта може да видите на този линк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови