ДПС и БСП видяха проблеми между партньорите в управляващата коалиция

ГЕРБ не виждат проблем в отношенията си с "Обединените патриоти", въпреки различията

ОFFNews 04 май 2018 в 14:34 2481 0

Очаквано опозицията в парламента определи първата година управление на третия кабинет на Бойко Борисов като слаба, а депутатите от ГЕРБ - като успешна. 

От ДПС отново избраха да нападнат ГЕРБ заради коалиционните им партньори във властта - "Обединените патриоти". "ГЕРБ не променя, а подменя. ГЕРБ въвежда двойните стандарти. ГЕРБ се опитва да легитимира популизма и ксенофобията, да ги направи част от държавната политика", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, визирайки "Обединените патриоти".

"Ние няма да пестим усилия за по-добра и просперираща, силна и обединена мирна Европа. За същото призоваваме всички националноотговорни партии и правителството на България. Никога не е късно човек да се върне в пътя", обърна се Карадайъ към ГЕРБ, отново подчертавайки тезата си, че "Обединените патриоти" нямат място във властта. Той призова ГЕРБ, БСП и всички националноотговорни партии да не се подвеждат от популизъм и национализъм и обяви, че от първия ден на това правителство ДПС предупреждава ГЕРБ за грешната формула на управление. 

"Мантрата „така пожела народът“ отдавна загуби смисъла си и повторението няма да върне значението й, тъй като изначално беше построена върху измамни тези. Така имаме налице сбор от празни обещания и чист популизъм, съчетан с език на омразата и противопоставяне.", каза още Карадайъ.

Той каза още, че това правителство обезсмисля на предизборните си обещания и затова не може да се направи равносметка на изминалата една година. По думите му няма реформи, не се изпълняват предизборните обещания, а качеството на живот на българите също не се подобрява.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов призна, че действително има различия между партиите в управляващата коалиция. По повод нападките на ДПС, че действията и думите на коалиционните партньори на ГЕРБ не кореспондират с политиката на правителството, Цветанов отговори: " Правителството има управленска програма и там няма дебат и различия. Искам специално да подчертая, че Волен Сидеров не е изразител на външната политика на правителството".

Зам.-председателят на ГЕРБ отново нападна президента, като обясни, че в обръщението на държавния глава на Нова година не е било споменато нито европредседателство, нито силния и обединен ЕС. Цветанов каза още, че от управляващата коалиция са успели "да извадим цялата истината за процедурите на служебния кабинет за самолетите и да върнем нещата в ръцете на изпълнителната власт".

Цветанов определи първата година на правителството като успешна и обяви, че ГЕРБ ще продължи да парламентарното мнозинство, което изпълнява ангажимента си по програмата за 4-годишен мандат. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова остро разкритикува противоречията между коалиционните партньори и изброи скандалите, които са станали през последната година.

"За нас управлението на „Борисов-3“ през тази година има няколко образа. Първо – нестабилност на управляващата коалиция. Преди година казахме, че това правителство не е коалиция за политики, а е група по интереси. Ето как за една година доказаха това", каза Нинова.

След това тя постави акцент върху проблемите в коалицията, като изброи нападките между ГЕРБ и "Обединените патриоти" - между Валери Симеонов и Николина Ангелкова, между Волен Сидеров и Цветан Цветанов. Нинова изтъкна още, че най-често на управляващите са отговаряли на въпроси дали властта е стабилна, а това само по себе си показва, че не е. 

"По-опасното е нестабилност в политиките. Цялата идея за преглед на прехода приключи с „Техноимпекс“ с една единствена цел – да употребят желанието на хората за справедливо възмездие, насочвайки го към лидера на опозицията. В момента, в който чуха, че искаме преглед на прехода на „Си Банк“ и Цветелина Бориславова,  БТК, „Кремиковци“, когато произнесохме изречението – мутрите, които са били в групировките, вън от властта сега, преходът приключи. Толкова за последователната им политика за справедливост и възмездие. Четири пъти гласуваха да не се отпускат средства за нови формули за онкоболни. Петият, по нареждане, гласуваха обратно. Последователно, нали? Два месеца ни убеждаваха, че Истанбулската конвенция е най-европейският акт на света. Взеха, че го оттеглиха. Сутринта с потрес чух от г-н Борисов, че проблемът не е в съдържанието, а в лошото му обяснение. Очакваме, че скоро пак ще го вкарат", избори тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови