ДПС няма да подкрепи спирането на депутатските заплати при необосновани отсъствия

OFFNews 27 февруари 2019 в 12:37 2794 4

Внесеното от НФСБ предложение народните представители да не получават заплата при необосновани отсъствия по повод бойкота на парламента от страна на БСП ще бъде подкрепено от ГЕРБ, но не и от ДПС, тъй като според тях то представлява "посегателство върху парламентаризма". 

Според предложението за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС) депутати, които не присъстват на 3 поредни или общо 5 заседания за един месец, не трябва да получават никакво заплащане. То беше внесено в отговор на решението на депутатите от БСП да приключат парламентарната си работа докато не бъдат отменени последните изменения в Изборния кодекс. 

След решението левицата да бойкотира парламента, лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че депутатите от БСП не желаят да получават заплатите си по време на отсъствието си. Председателят на Народното Събрание Цвета Караянчева обаче отговори, че това може да се случи само след поправки в ПОДНС, който в момента гласи, че въпреки отсъствието си, депутатите продължават да получават 1/3 от редовната си заплатата, което възлиза на 782 лв. Също така стана ясно, че някои от депутатите от левицата все пак са получавали пари за пътни разходи и дневни командировъчни.

Лидерът на НФСБ Симеонов заяви днес, че предложението е с цел предотвратяване случаи като това депутатите да се регистрират сутрин, но да не участват в гласуването през деня, или да идват по средата на работния ден и да гласуват само по една точка, което ги регистрира автоматично. Той заяви, че подобни "хитрини" вършат и депутати от ГЕРБ, и от БСП.

"Нито на едните, нито на другите им стиска да внесат едни промени, които биха ударили по техни депутати. Ние го правим, защото всички тези хора са избрани, за да работят съгласно Правилника на Народното събрание. Те не работят по този правилник. Има масови случаи на отсъствие, има случаи на сутрешно регистрирани и неоставане на заседание, което също е форма на неспазване на работното време и изборните ангажименти", заяви Симеонов.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че от партията подкрепят предложението в "много от текстовете".

"Смятаме, че трябва да бъдем солидарни с всички тези български граждани, които когато не отидат и не упражнят правото си на работа, те нямат право да получат съответното възнаграждение", допълни Цветанов.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев обаче заяви, че от партията няма да подкрепят никое от предложенията за промени в ПОДНС. 5 такива ще бъдат разгледани на правна комисия днес. Освен новото предложение на НФСБ, сред тях е и предложение на БСП, което предвижда замразяване на заплатите на депутатите на 2976 лв., както и това на ГЕРБ, което предвижда при констатирано неоправдано отсъствие от проверка на кворума чрез поименно изчитане на народните представители да се прави удръжка в размер на 750 лв. от заплатата на депутата.

"Повечето от тях са посегателство върху парламентаризма е нашата оценка. Парламентаризмът не е това, което си мислят някои - натискане на копчета и обслужващ персонал. В Конституцията има текст за свободната воля на депутата, малко да се замислим", призова той. 

Цонев допълни, че е редно да се замислим какъв тип държава искаме и да се гледа по-сериозно на подобни въпроси. 

"Никой не говори за истинската работа, която трябва да върши парламентът, никой не говори за качеството на законите, никой не говори, че се занимаваме с дневен ред месеци наред, чиято задача е само да запълни времето. И това го прави управляващото мнозинство - да не би да вкарат някой законопроект, който да развали и без това скапания им политически брак с националистите", допълни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

4

Georgi Gracata

27.02 2019 в 18:36

Превърнаха народното събрание в конференция на която обсъждат нещо което отдавна трябва да е факт.

17439

3

мнение от IP

27.02 2019 в 15:59

Джобните на Пеевски за "фафли" да вземат? Не! Недопустимо...

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

27.02 2019 в 13:32

Прасчо от кво ша живурка?? Закри и последната цигарена фабрика.. Сега и Булгартабак кат име ша затрива.. Пък и Мама - праска от фондацията са отказва и бастисва.. Сал една мижева дупетатска плата му остава.. Макар, че не стъпвал от парларето от га са кле за последно..