ДПС няма да участва в нови консултации за партийните субсидии

OFFNews 26 юни 2019 в 11:40 1878 0

От ДПС няма да участват в инициираните от управляващите консултации за партийните субсидии, обяви председателят на Движението Мустафа Карадайъ.

Вчера бе проведен Коалиционен съвет, на който управляващите взеха решение да инициират нови дискусии по повод предложението им партийната субсидия да бъде намалена на 1 лв. за действителен глас. 

"Това, което имахме да кажем по темата, го казахме и пред медиите, и с писмени предложения за промени в Закона, внесен от Министерски съвет и на консултациите ни с БСП и с ГЕРБ", коментира той. По негови думи е безсмислено да разговарят с "Обединени патриоти".

"Предложението идва от Министерски съвет, в който те участват. Ако те са решили да бламират своето правителство, това е тяхно решение", уточни още Карадайъ. Той допълни, че от Движението са направили своите предложения между първо и второ четене, но сега срокът е изтекъл. 

"След тези консултации какво ще се произведе? Може би Министерски съвет ще си изтегли закона, ще има нови предложения, ниe нямаме яснота по тази тема", допълни той.

Карадайъ отново припомни позицията на Движението, че субсидиите трябва да са в достатъчно голям размер, който да позволява нормалното функциониране на партиите.

"Ако няма да могат политическите партии да финансират дейността си чрез субсидии от държавата, то тогава трябва да има отворен, ясен, прозрачен модел за финансиране на политическите партии", допълни Карадайъ. Той още заяви, че от ДПС разполагат с необходимите средства, за да върнат надвзетите субсидии, и ще го направят в най-кратък срок. 

Депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов коментира решението на ДПС.

"Когато трябва да бъде защитена демокрацията в България, мисля, че всички партии трябва да са национално отговорни и да преглътнат егото си и да направят наистина един дебат по какъв начин да се финансират самите партии и какъв да е размерът на самата субсидия. Една такава рязка промяна във финасирането на политическите партии в България няма да доведе до нищо добре. Тяхна работа е дали ще участват или не", заяви той.

По-рано днес депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че от партията все още стоят зад идеята си за 1 лев партийна субсидия, но са готови на преговори. 

"Ако предложението ни за 1 лев партийна субсидия не събере достатъчна подкрепа, сме склонни на разговори, каквито ще инициират колегите ни от "Обединени патриоти", заяви тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови