ДПС обмисля намаляване на ДДС в целия хранителен сектор

OFFNews 13 юни 2019 в 14:17 2124 0

ДПС обмисля намаляване на ДДС не само за хляба, а за целия хранителен сектор. Така търсеният ефект ще е още по-голям, но първо трябва да се извърши задълбочен анализ.

Това обяви председателят на парламентарната група на партията Мустафа Карадайъ след втората среща на представители на ДПС с браншови организации по повод предложението им за намаляване на ДДС за хляба, книгите и лекарствата. Карадайъ заяви, че е останал доволен от срещата, но това е само началото. 

"Констатирахме, че най-високото ДДС в хранителния сектор спрямо съседните страни и в страните от Европейския съюз е в България. Това води до предпоставки за сивия сектор в бранша и намаляване на конкурентоспособността на нашите производители в България. Ние не се отказваме от намаляване на ДДС не само за хляба, но за целия хранителен сектор, което ще доведе до по-голяма конкурентоспособност на нашите производители и ефектът, който ние целяхме, ще е много по-голям", добави той.

Карадайъ обаче за пореден път подчерта, че от партията не искат да прибързват и че затова предложението бе обявено след изборите. Той още призова за широк обществен дебат по темата.

"За това са нужни по-задълбочени анализи, сравнителни анализи със съседните страни, с различните ставки, които ги има и в Европейския съюз. Затова ние ще продължим да търсим широк обществен дебат заедно с браншовите организации и политиците, за да стигнем до целения ефект, който мислим, че е нужен на цялата страна", допълни Карадайъ.

"Разбрахме, че ще има много по-голям ефект, ако се задълбочим в сектора, и ще продължим", категоричен бе той.

На днешната среща присъстваха Марияна Кукушева (председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите), Костадин Костадинов (председател на Асоциацията на зърнопроизводителите) и Сабина Влахова (председател на Съюза на мелничарите). Вчера депутатите от ДПС се срещнаха с представители на фармацевтичната индустрия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови